Bővítik a Grow Group felgyői palántanevelő telepét

Gazdaság, 2018.07.12

A vidékfejlesztési program több mint 300 millió forintos támogatásával bővítik a Grow Group Magyar-Holland Palántanevelő Kft. felgyői telepét - közölte az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a helyszínen.

Farkas Sándor a beruházásról tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a világszínvonalú technológiát alkalmazó cég Magyarországon és a környező országokba évente 100 millió zöldségpalántát értékesít. A vállalkozás a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően Kelet-Közép-Európa legnagyobb palántanevelőjévé vált.

Az üvegházak bővítése mellett a fejlesztés fontos része a pótmegvilágítás kiépítése - közölte a politikus.

Hangsúlyozta, a kertészeti ágazatban rendkívül fontosak azok a beruházások, melyek egész évben biztosítják a termeléshez szükséges feltételeket, így lehetővé válhat, hogy a decembertől április elejéig is hazai zöldség kerülhessen a fogyasztók asztalára.

Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, Csongrád megyébe eddig több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett a vidékfejlesztési programból.

A kormánymegbízott felhívta a figyelmet arra, vannak még elérhető pályázati források. A pályázók támogatási-, illetve kifizetési kérelmeinek ügyintézését a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya végzi. Az agrárkamarával közös ügyfélszolgálati irodán az érintettek megkapják a pályázatok benyújtásához szükséges segítséget.

Dobos Dániel, a Grow Group Magyar-Holland Palántanevelő Kft. ügyvezetője elmondta, a vállalkozás első egy hektárnyi üvegházát 1997-ben alakította ki. A mostani fejlesztéssel november végére az üvegházak területe 1,35 hektárral, 6 hektárra nő.

A beruházás részeként 2,7 hektáron elkészült a pótmegvilágítás, melyet télen a paradicsompalánták nevelése során már használtak is - közölte a szakember.

A zöldségpalánták iránt Magyarországon és külföldön is hatalmas a kereslet, különösen a hazai igény növekedett jelentősen az elmúlt években. Néhány esztendeje a forgalom 25 százalékát tette ki a kivitel, jelenleg ez már csak 10-12 százalék - tudatta az ügyvezető.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a 2017. szeptember 30-án zárult üzleti évben a 38 alkalmazottat foglalkoztató Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 1,337 milliárd forint volt, ebből 222 milliót tett ki az export. A vállalkozás adózott eredménye 210 millió forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!