Brexit - Brit kamarai szövetség: a pénzügyi válság óta nem volt ilyen gyenge a brit gazdaság

Gazdaság, 2018.06.18

A brit gazdaság növekedési kilátásai a globális pénzügyi válság és az azt követő recesszió óta nem voltak olyan gyengék, mint most, és ennek több más tényező mellett a Brexit-folyamatot övező bizonytalanság is az oka - áll a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn ismertetett új, lefelé módosított előrejelzésében.

A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó kamarai szövetség felülvizsgált prognózisában közölte: 2018 egészére az eddigi 1,4 százalék helyett 1,3 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban. A szervezet a 2019-re szóló növekedési előrejelzését 1,5 százalékról 1,4 százalékra rontotta.

A BCC szerint növekedési szempontból az idei naptári év lesz a leggyengébb 2009 óta, amikor a brit gazdaságot a pénzügyi válság recesszióba sodorta.

A kamarai szövetség hétfői előrejelzése szerint az üzleti szektor beruházási értékének növekedési üteme az idén 0,9 százalékra lassul a tavalyi 2,4 százalékról.

Elemzésében a szervezet úgy fogalmaz, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét övező folyamatos bizonytalanság "megfojtja" az üzleti beruházásokat.

A BCC hétfői előrejelzése a 2018-2020-as időszak mindegyik évében 2,8-2,9 százalékos - vagyis az évtized végéig jórészt stagnáló ütemű - exportnövekedéssel számol.

Suren Thiru, a kamarai szövetség gazdasági elemzésekért felelős igazgatója a BCC új prognózisához fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a brit gazdaság kilátásait az új, rontott növekedési előrejelzés után is lefelé ható kockázatok terhelik, mivel ha a brit EU-tagság rendezetlen körülmények közepette szűnik meg, az középtávon valószínűleg még tovább lassítaná a brit hazai össztermék (GDP) növekedési ütemét.

A legutóbbi aktivitási adatokból kiderül, hogy a brit gazdaság növekedése máris jelentősen lassul.

A brit statisztikai hivatal (ONS) május végén közzétett, részletes adatokra épülő második becslése azt mutatta, hogy a brit hazai össztermék negyedéves összevetésben mindössze 0,1 százalékkal bővült 2018 első negyedévében.

A tavalyi negyedik negyedévben 0,4 százalékos GDP-növekedést mértek Nagy-Britanniában.

A rendkívül gyenge idei évkezdet azt is jelenti, hogy a brit gazdaság teljesítménye elszakadt a többi globális erőcentrumétól. Az Európai Unió és a hét legfejlettebb ipari hatalom (G7) egyaránt 0,4 százalékkal, a G7 átlagán belül az amerikai gazdaság teljesítménye 0,6 százalékkal bővült az idei első negyedévben.

Erre a folyamatra már a Bank of England kormányzója is felhívta a figyelmet. Mark Carney nemrégiben, egy üzleti rendezvényen azt mondta: a beruházási érték százalékos növekedési üteme a többi fejlett ipari gazdaságban kétszámjegyű, a brit gazdaságban ugyanakkor "az egyszámjegyű tartomány alsó széle felé jár".

A brit jegybank kormányzója egy másik, nem sokkal későbbi londoni üzleti konferencián kijelentette: a brit háztartások éves átlagjövedelme 4 százalékkal alacsonyabb a Bank of England által a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás előtt erre az időszakra jósolt szintnél. Carney szerint ez azt jelenti, hogy egy-egy brit háztartás átlagosan több mint 900 font (csaknem 340 ezer forint) éves bevételkiesést szenvedett el a referendum előtti jegybanki jövedelem-előrejelzéshez képest.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!