Brexit - Átmeneti időszakra vonatkozó megállapodást vár a kormánytól a legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség

Gazdaság, 2017.08.04

Átmeneti időszakra vonatkozó megállapodást vár a kormánytól a legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség a Brexittel kapcsolatban.

Az Institute of Directors (IoD) pénteken felszólította a kabinetet, álljon elő javaslattal arra, hogy miként lehetne áthidalni a szigetország Európai Unióból való várható kilépése és a remélt új kereskedelmi megállapodások bevezetése közötti időszakot.

A vállalatvezetői szövetség szerint az erről szóló menetrend és a "zökkenőmentes" átmenet híján rövid távon kaotikus helyzet várhat a cégekre. A szervezet bírálta Theresa May konzervatív kormányát, amiért "spekulatív" vélemények sorát hangoztatja az átmenetről. Az elmúlt időszakban a kabinet tagjai egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek arról, hogy lesz-e átmeneti időszak, meddig tarthat és mit foglal majd magában.

Az IoD szerint az Európai Unióból való brit kilépést szakpolitikai keretek között kellene kezelnie a kormánynak, ezáltal mérsékelni lehetne a Brexitet kísérő egyre nagyobb bizonytalanságot.

A szövetség óva intette a kormányt attól, hogy a "sziklafal szélén" táncoljon a Brexit ügyében. A "cliff edge" kifejezés azt a Brexit-változatot jelöli, amelynek alapján a brit EU-tagság a kilépési feltételek fokozatos életbe léptetésére szolgáló átmeneti időszak nélkül szűnne meg, sőt akár úgy, hogy nem születik megállapodás az Európai Unióval.

Ezzel kapcsolatban a kiváláspárti közgazdászokat tömörítő Economists for Brexit csoport vezéralakja, Gerard Lyons viszont azt hangoztatta, hogy a "cliff edge" változat ugyanúgy riogatás, mint az ezredforduló idején volt az Y2K-probléma.

Allie Renison, az IoD Európai Unióval és kereskedelempolitikával foglalkozó részlegének vezetője igazat adott a pénzügyminiszternek, aki a közelmúltban aggodalmának adott hangot a befektetések lassulása miatt. Philip Hammond szerint sok vállalkozás kivár, míg nem válik világosabbá, milyen megállapodás születik a kilépésről. Renison a Brexit üzleti szempontból legfontosabb vonatkozásai között említette még a költözést, vagyis azt, hogy cégek át akarják helyezni tevékenységük - legalább - egy részét más európai országokba. Különösen érvényes ez szerinte a szövetség észak-írországi tagjaira.

A legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség javaslatai között szerepel többek közt az elvileg 2019 márciusában lezáruló kilépési tárgyalások meghosszabbítása, illetve az, hogy az Egyesült Királyság csatlakozzon az Európai Gazdasági Térséghez. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy az ország a tervezettnél tovább maradjon az európai uniós jogszabályok hatálya alatt, vagy éppen azt, hogy az európai vámunióhoz hasonló, átmeneti vámegyezményt fogadjanak el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!