Brexit - Parlamenti bizottság: fel nem mért gazdasági kockázatai lennének a megállapodás elmaradásának

Gazdaság, 2017.04.04

A brit kormány még fel sem mérte azokat a gazdasági, jogi és egyéb kockázatokat, amelyek abból erednének, ha a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalások megállapodás nélkül zárulnának - áll a londoni alsóház Brexit-bizottságnak kedden ismertetett átfogó jelentésében.

Az összpárti testület bírálja Theresa May miniszterelnök azon korábbi kijelentését, hogy egy rossz megállapodásnál az is jobb, ha nincs megállapodás az EU-val a tárgyalási folyamat végén.

A bizottsági jelentés szerint a kormány nem mutatta ki tételes hatásvizsgálatokkal, hogy "mi lehet még rosszabb a megállapodás elmaradásánál".

A tanulmány szerint az egyik fő aggodalomforrás az, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának cégei elveszthetik európai szolgáltatásnyújtási engedélyeiket, ha a brit EU-tagság úgy szűnik meg, hogy nincs megállapodás az EU-val a további kereskedelmi kapcsolatrendszerről.

A jelentésben idézett adatok szerint jelenleg ötezer londoni pénzügyi szolgáltató cégnek van olyan engedélye, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió más piacain - mindenekelőtt az euróövezetben - kínálja szolgáltatásait.

A bizottság hangsúlyozza azt is, hogy korántsem csak a pénzügyi szolgáltatásokról van szó. A tanulmány szerint a teljes brit szolgáltatásexport 42 százaléka irányul az EU-piacokra, és a pénzügyi szektoron kívüli szolgáltatási ágazatok EU-exportjának éves értéke 62,9 milliárd font (23 ezer milliárd forint). A pénzügyi szektor évente 26 milliárd font értékben exportálja szolgáltatásait az Európai Unió piacaira.

Londoni pénzügyi elemzők is borúlátóan ítélik meg a City kilátásait, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Egyes elemzőházak szerint ez önmagában azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben.

Ennek lehetséges hatásairól a legátfogóbb tanulmányt az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állította össze.

A ház modellszámításai szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font (6500-7200 milliárd forint) bevételkiesést és 31-35 ezer munkahely megszűnését okozná a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban.

Ez azonban csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel és 34-40 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A legrosszabb forgatókönyv szélsőértékhatása így akár 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével is járhat a Cityben az Oliver Wyman londoni elemzői szerint.

Egy másik nagy londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group legújabb felmérése szerint továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de csak azért, mert a második helyezett New York befektetői megítélésének szinte ugyanannyit ártott az amerikai elnökválasztás eredménye, mint Londonénak a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás kimenetele.

A Z/Yen Group bonyolult mérési módszertannal kialakított, évente kétszer közzétett listája 88 várost és térséget vizsgál.

A minap ismertetett tavaszi listán London 782, New York 780 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból. Az előző, tavaly őszi globális ranglistán London 795, New York 794 pontot szerzett. A Z/Yen szakértői kiemelték, hogy a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazás - amelyen szűk többséggel a kilépést pártolók győztek -, illetve a republikánus jelölt, Donald Trump győzelmét hozó novemberi amerikai elnökválasztás egyaránt komoly következményekkel járt London és New York befektetői megítélésében: a két pénzügyi központ összesített pontszámának 13, illetve 14 pontos esése a két legnagyobb zuhanás az idei tavaszi lista felső mezőnyében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!