Brit választások - Londoni elemzők: a konzervatívok programja csekély, a munkáspárti és liberális program jelentős növekedési többletet hozna

Gazdaság, 2019.12.06

Londoni pénzügyi elemzők szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt választási programjából levezethető költségvetési lazítás csekély, a két nagy országos ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták programja jelentős növekedési többletet adna a brit gazdaságnak a belátható előrejelzési távlatban.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics pénteken ismertetett tanulmánya szerint a Konzervatív Párt választási programja az új parlament utolsó teljes pénzügyi évére, 2023-2024-re összesen mindössze 7,3 milliárd font (2900 milliárd forint) - az addigra várt GDP-érték 0,3 százalékának megfelelő - költségvetési lazítást jelentene.

A ház elemzői tanulmányukban hangsúlyozzák: ebből kiindulva, saját modellszámítási módszertanuk alapján "elhanyagolható" mértékűre, alig 0,2 százalékpontra becsülik azt a többletet, amelyet a brit hazai össztermék (GDP) a konzervatívok választási programja alapján a következő parlamenti időszak végéig, a 2024-2025-ös pénzügyi évre elérhetne a választások nélküli alapeseti prognózishoz képest.

Az Oxford Economics számításai szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt választási programjából 2023-2024-ig 83 milliárd font (csaknem 33 ezer milliárd forint, GDP-arányosan 3,3 százalék), a harmadik országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták programjából 2024-2025-ig 63 milliárd font (25 ezer milliárd forint, GDP-arányosan 2,5 százalék) folyó kiadási többlet olvasható ki.

A munkáspárti program a ház számítási modellje szerint 1,5 százalékpontos, a Liberális Demokratáké 1,4 százalékpontos GDP-többletet jelentene ötévi távlatban az alapeseti forgatókönyvhöz képest.

Egy másik nagy londoni elemzőközpont, a The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) - amely elsősorban az Európai Unió és az Egyesült Királyság gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott - a pártok által a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) módozataira kidolgozott programok költségvetési hatásait hasonlította össze.

Pénteken ismertetett tanulmányában a ház megállapítja, hogy a Konzervatív Párt Brexit-stratégiája a másik két nagy párténál számottevően kedvezőtlenebb gazdasági és költségvetési hatással járna.

A cég számítási modellje szerint a következő öt évben a Brexit még abban az esetben is 6 milliárd fonttól 20 milliárd forint terjedő éves költségvetési bevételkiesést okozna, ha a konzervatív párti kormány szándékának megfelelően a kilépés után sikerülne szabadkereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unióval.

Ha azonban a brit EU-tagság megszűnése után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártáig, vagyis 2020 decemberének végéig nem sikerülne ilyen megállapodásra jutni az EU-val, az évente akár 28 milliárd font bevételkiesést is okozhatna a brit költségvetésben - áll a tanulmányban.

A The UK in a Changing Europe szakértői szerint a Munkáspárt Brexit-programja, amely vámuniós viszonyrendszer kialakítását és szoros szabályozási harmonizáció fenntartását irányozza elő az EU-val a kilépés után, csekély, évente néhány milliárd font költségvetési bevételtöbbletet eredményezhetne.

A Liberális Demokraták programja, amelynek alapján az Egyesült Királyság az EU teljes jogú tagja maradna, a ház szerint a párt sokszor hangoztatott álláspontjának megfelelően valóban jelentősebb "bennmaradási bónuszt" eredményezne.

A cég az ebből eredő éves költségvetési bevételi többletet 12 milliárd fontra taksálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!