Brit választások - Londoni elemzők: meredeken romlott a fogyasztói bizalom

Gazdaság, 2017.06.27

Meredeken romlott a brit fogyasztói bizalom indexe a három héttel ezelőtti parlamenti választások óta.

A június 8-án tartott választásokon a kormányzó Konzervatív Párt elvesztette abszolút többségét az alsóházban, és külső támogatásra szorul törvényjavaslatai, köztük a sarkalatos bizalmi és költségvetési jellegű törvények elfogadtatásához.

A YouGov brit közvélemény- és piackutató cégcsoport és az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) kedden ismertetett közös felmérése kimutatta, hogy az általános fogyasztói bizalmi index a választások előtti 109,1-ről 105,2-re csökkent. A YouGov/CEBR-felmérés számítási módszertana szerint ez összeomlásszerű visszaesés, mivel az index többhónapos időtávlatokon belül is tipikusan néhány tizedponttal változik.

A fogyasztói bizalom mérőszáma továbbra is pozitív tartományban van, a módszertan szerint a 100-as szint a semleges középérték, az ez alatti mutatók jeleznek negatív hangulatot.

A CEBR a felmérés adatait ismertető keddi elemzésében kiemeli azonban, hogy a fogyasztói bizalom indexe majdnem ugyanolyan hevesen reagált a választási eredményre, mint a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazásra. A referendumon a kilépést pártolók kerültek többségbe, és az utána elvégzett YouGov/CEBR-felmérésben a fogyasztói index 111,9-ről 104,3-ra zuhant.

Douglas McWilliams, a Centre for Economics and Business Research alelnöke a keddi adatismertetéshez fűzött kommentárjában kifejti: a jelek arra vallanak, hogy a választási eredmény súlyos hatást gyakorolt a gazdasági kilátások megítélésére, amelyet már a Brexitet övező bizonytalanságok is rontottak.

McWilliams szerint az adatokból következtethetően a fogyasztók bizalma erőteljesen megrendült saját pénzügyi helyzetükkel és még inkább az ingatlanárakkal kapcsolatban, ez pedig hatással lesz a kiskereskedelmi fogyasztási kiadásokra.

A CEBR alelnöke közölte: a ház előzetes megítélése szerint a brit gazdaság növekedési üteme a következő hónapokban meredek ívben lassul, és csak az erőteljes külkereskedelem miatt lesz elkerülhető a recesszió.

A brit gazdaság növekedési üteme már a választások előtt lassulásnak indult: az idei első negyedévben a hazai össztermék (GDP) mindössze 0,2 százalékkal haladta meg a tavalyi utolsó negyedévben mért szintet. A tavalyi negyedik negyedévben 0,7 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek Nagy-Britanniában, és a tavalyi egész évre vetített negyedévenkénti növekedési átlag 0,5 százalék volt.

A választások óta drámai mértékben zuhant a brit üzleti szektor bizalmi indexe is.

A legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség, az Institute of Directors (IoD) új felmérése szerint a vizsgálatba bevont csaknem hétszáz brit cégvezető 92 százaléka mondta azt, hogy aggasztónak tartja a választások nyomán kialakult politikai helyzetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!