Budapest Bank: csökkent az agrár kkv-k hatékonysága, romlottak a várakozások, de továbbra is erős a beruházási hajlandóság

Gazdaság, 2020.08.14

Az aszályos időjárás és a termelési költségek növekedése miatt csökkent az agrár kkv-k hatékonysága, romlottak  várakozásaik, a gazdák ugyanakkor továbbra is elkötelezettek a beruházások mellett - derül ki a Budapest Bank Agrárgazdasági index elnevezésű felméréséből.

A bank pénteki közleménye szerint a legutóbbi, május 21. és július 7. közötti országos, reprezentatív kutatásban 400 olyan agrárvállalkozást kérdeztek meg, amelyek árbevétele meghaladja az 50 millió forintot.

A mínusz 100 és plusz 100 pont közötti agrárgazdasági index értéke mínusz 4 pont volt, 10 ponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az index 2015-ös mérése óta a legnagyobb értéket 2019-ben és 2018-ban érte el, plusz 6 pontot.

A felmérés szerint az index visszaesése a termelés hatékonyságát mérő részindex eredményével magyarázható, amely az aszályos időjárás és a termelési költségek növekedése miatt 18 ponttal, mínusz 23 pontra süllyedt. Ez ugyan az elmúlt öt évben a legrosszabb eredmény, azonban ez a részindex eddig is maximum plusz 2 pontra emelkedett.

Ugyanakkor kiemelték, a gazdák a kedvezőtlen körülmények ellenére is elkötelezettek a beruházások mellett, 65 százalékuk valósított meg tavaly valamilyen fejlesztést átlagosan 110 millió forint értékben, ami több mint 10 millió forinttal haladja meg a 2018-ast. A tendencia várhatóan idén sem szakad meg, a gazdák 37 százaléka terveinek megfelelően folytatja a beruházásokat, 22 százalékuk pedig még többet költene korszerűsítésre és a termelés növelésére.

Hozzátették, hogy a Széchenyi Kártya Program beruházási-, és munkahelymegtartó hiteleit minden harmadik agrárvállalkozó ismeri, 20 százalékuk már igényelte is. Az NHP Hajrá szintén népszerű a gazdák körében, a Budapest Banknál az összes NHP szerződés több mint fele, a július végi adatok szerint csaknem 14 milliárd forintnyi kedvezményes hitel a magyar agráriumban hasznosul. A kifejezetten a mezőgazdasági kisvállalkozások igényeire szabott Agrár Széchenyi Kártya Programban pedig már több mint 1 milliárd forintnyi kamatmentes kölcsön került a szektorba.

A megkérdezett gazdálkodók több mint 90 százaléka szerint a gyors kormányzati intézkedések, például az adminisztrációs terhek csökkentése, a különböző adó-, és közterhek átmeneti elengedése segítségükre volt stabilitásuk megőrzésében, kétharmaduk pedig a munkahelymegtartást támogató, részleges munkabér-átvállalás jelentőségét is kiemelte.

A közleményben Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője kifejtette, a kutatás eredményeiből kiderült, hogy a magyar agrárszektor kifejezetten válságállónak bizonyult a koronavírus-járvány alatt is, hiszen az agrárvállalkozók továbbra is fejlődni akarnak, egyre nyitottabbak a modern technológiákra és a jövőben is növelni szeretnék beruházásaikat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!