Budapest Bank csoport: 13,1 milliárd forintos adózás utáni nyereség 2016-ban

Gazdaság, 2017.03.21

A Budapest Bank csoport 2016-ban 3,5 százalékkal 999,2 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét az előző évhez képest, adózás utáni eredménye azonban 13,1 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 14,766 milliárd forint után - ismertette Tóth Viktor, a hitelintézet vállalati üzletág vezetője a bank keddi sajtótájékoztatóján Budapesten a magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált, nem auditált beszámoló alapján.

Elmondta, a tavalyi eredményre negatívan hatottak az alacsony kamatok, a csökkenő kamatbevétel, illetve az elmúlt év végén lezárult elszámolás nyomán lecsökkent lakossági hitelportfólió.

A nyereségben döntő szerepe volt a vállalati és lakossági szegmensekben az új hitelkihelyezések növekedésének, valamint a folyamatosan javuló portfólióra képzett értékvesztés csökkenésnek. Emellett az eredményt növelő egyszeri hatások között a deviza jelzálog- és autóhitel elszámolás lezárása nyomán a korábban képzett értékvesztés felszabadítása játszott jelentős szerepet - mondta a vállalati üzletág vezetője.

Tóth Viktor elmondta: a pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya 590 milliárd forintot ért el, 11 százalékkal emelkedett, az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek pedig 3 százalékkal 684 milliárd forintra emelkedtek.

A bankcsoport működési költségei 2016-ban mérsékelten, 4,5 százalékkal nőttek, elsősorban a korábbi tulajdonosról való leválással kapcsolatos projektek költségei miatt. A bankot továbbra is stabil likviditás és forrásellátottság jellemzi, amit jelez, hogy az új, állami tulajdonos alatti önálló működés első másfél évében a bankcsoport önfinanszírozóvá vált, tőkemegfelelési mutatója 12,39 százalékot ért el, ezzel a hatóságilag előírt követelmények fölé emelkedett.

Az üzletág vezető kiemelte: a Budapest Bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott üzletágának hitelállománya 11 százalékkal 500 milliárd forint nőtt, miközben a portfólió minősége tovább javult. Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 8 százalékkal 358 milliárd forintra nőtt.

Hozzátette: a bankcsoport vállalati lízingállománya 39 százalékkal 77,3 milliárd forintra, az új lízing állomány pedig 49 százalékkal 47,3 milliárd forintra bővült, így a Budapest Lízing piacvezető pozíciót ért el az új vállalati lízing-kihelyezések vonatkozásában.

Tóth Viktor elmondta: a vállalati üzletág aktív szerepet vállalt a jegybank növekedési hitelprogramban, amely keretében a bankcsoport 2013. október 1. és 2017. március 15. között 237 milliárd forintot helyezett ki, ezzel a Budapest Bank részesedése a teljes programban 9 százalékot ért el.

A bankcsoport lakossági bruttó hitelállománya nagyjából szinten maradt, 2016 végén 320 milliárd forint volt, ezzel a portfólió csökkenése elérte a mélypontot és a mérséklődés megállt.

Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője elmondta: a pénzintézet az egyik legnagyobb hazai hitelkártya-kibocsátóként tovább erősítette pozícióját partneri együttműködései révén, és az elmúlt év végén a betéti kártyákkal együtt már több mint félmillió aktív kártyát kezelt.

A Budapest Alapkezelő által kezelt teljes vagyon pedig 2,4 százalékkal 540 milliárd forintra nőtt. Az alapkezelő alapokban kezelt vagyona 1,3 százalékkal 478 milliárd forintra emelkedett.

Fatér Gyula elmondta: az idén 100 ezer új hitelkártyát kíván kibocsátani a Budapest Bank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!