Budapesten tanácskoznak 16 uniós tagállam fejlesztési intézményei

Gazdaság, 2018.03.22

Budapesten tartja tanácskozását a Network of European Financial Institutions for Small and Medium Sized Enterprises (NEFI), a csütörtökön kezdődött kétnapos találkozón az uniós források felhasználásáról cserélnek tapasztalatot tizenhat uniós tagország fejlesztési intézményei - tájékoztatta a tanácskozás házigazdája, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t.

A NEFI-t 1999-ben az európai és a határokon átnyúló együttműködések elősegítésére, kiemelten a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozási helyzetének javítására hozták létre. Az MFB 2004 óta tagja a hálózatnak, melynek célja, hogy a tagintézmények széles körű pénzügyi szolgáltatásokkal és tanácsadással segítsék a kkv-kat a forrásokhoz való könnyebb hozzáférésben.

A NEFI tagjai éves szinten mintegy 350 ezer kkv-t finanszíroznak csaknem 50 milliárd euró értékben, hitel-, garancia- és tőkeprogramok keretében, egész Európában. A NEFI nyomon követi az európai uniós intézmények által elfogadott pénzügyi, politikai és jogi intézkedéseket, amelyek megkönnyíthetik a kkv-k finanszírozáshoz jutását.

A budapesti tanácskozáson a résztvevők megvitatják az előző két év eredményeit, eszmecserét folytatnak a pénzügyi eszközök közvetítésének tapasztalatairól, illetve egy egységes uniós garancialap létrehozásának lehetőségéről. Fontos téma a visszatérítendő uniós források közvetítése is. A tagintézmények a következő finanszírozási ciklusra való felkészülés terén is kicserélik tapasztalataikat.

Az MFB a visszatérítendő pénzügyi eszközök terén szerzett tapasztalatairól ad tájékoztatást a NEFI hálózat vezetőinek kétévente megrendezett tanácskozásán. A visszatérítendő források teszik ki a pénzügyi eszközöket is tartalmazó uniós alapok tekintetében a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós keretösszeg 14 százalékát, míg a kelet-közép-európai régióban ez az arány átlagosan 6,4 százalék, az uniós átlag pedig közel 8 százalék. Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója többek között az uniós források piacra juttatása terén elért, az EU-átlagot meghaladó magyar eredményekről ad tájékoztatást a nemzetközi hálózat tagjainak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!