Bükkösd térségében tervez újabb kutatófúrásokat a radioaktívhulladék-kezelő

Gazdaság, 2018.09.15

További kutatófúrásokat terveznek jövőre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. szakemberei a Nyugat-Mecsekben,  egy nagy aktivitású hulladéktároló kialakítása.

Kereki Ferenc, az RHK ügyvezető igazgatója a Baranya megyei Bodán, a lakosság informálását szolgáló szombati Tájoló Napot megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy Bükkösd környezetében folytatják a fúrásokat jövőre. Szavai szerint az eddig felhalmozott 406 jelentést próbálták összefoglalni és összehasonlítani azokkal az eredményekkel, amelyeket időközben elvégeztek. Ebbe beletartoznak az utóbbi négy évben elvégzett fúrások, a szeizmikus mérések és a megfigyelő rendszer által szolgáltatott adatok. Ezek konklúziója alapján tervezik meg a további kutatófúrásokat - összegzett Kereki Ferenc, aki felidézte, a hosszú távú programukban 12 fúrást terveztek, ezek közül eddig négyet végeztek el. Összesen 84 négyzetkilométeres területen terveznek fúrásokat, annak majdani eredményei alapján majd egy 10 négyzetkilométerre szűkítik a vizsgálandó területet. Azt követően jelölik ki azt az egy négyzetkilométeres részt, ahol "érdemes lesz egy földalatti kutatóbázist nyitni". Kereki Ferenc megjegyezte azt is, hogy egy nagyon hosszú folyamatról van szó. Például azokban, az elsősorban skandináv országokban, ahol 2025-ben nyílnak meg ilyen létesítmények, az 1970-es években kezdődtek a vizsgálatok - érzékeltette.

Szakemberek még az 1990-es években választották ki a bodai térséget az ottani agyagkő mostanra már bizonyítottan világviszonylatban is ritka vízzáró tulajdonságai miatt, mint lehetséges helyszínt egy nagy aktivitású hulladéktároló létesítésére. Akkor kezdődtek a földtani kutatások annak felmérésére, hogy a terület alkalmas lehet-e a Paksi Atomerőmű elhasznált fűtőelmeinek, illetve a Magyarországon keletkezett nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges, biztonságos elhelyezésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!