Csaknem egy év után csökkentek az amerikai termelői árak júliusban

Gazdaság, 2017.08.10

A várakozásokkal szemben havi összevetésben csökkentek, éves szinten pedig az elemzők által vártnál kisebb mértékben nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban júniusban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint júliusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak az Egyesült Államokban. Elemzők előzetesen 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,1 százalékos emelkedés után. Legutoljára 2016 augusztusában csökkentek az amerikai termelői árak havi összevetésben.

Éves összevetésben a 2,2 százalékos emelkedést valószínűsítő elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, 1,9 százalékkal emelkedtek a termelői árak a júniusi 2,0 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,1 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbihoz képest pedig 1,8 százalékkal emelkedett júliusban az előző havi 0,1 százalékos, illetve 1,9 százalékos növekedés után.

A júliusi inflációs adatokat pénteken közli a munkaügyi minisztérium. Elemzők arra számítanak, hogy havi szinten 0,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Júniusban az előző hónaphoz képest stagnáltak, éves összevetésben pedig 1,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) figyeli, hogy a jelek az infláció erősödésére utalnak-e. A Federal Reserve inflációs célszáma 2 százalék. Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést.

2015 decembere óta a Fed négyszer emelt kamatot, mindegyik esetben 0,25 százalékponttal növelte az irányadó sáv széleit.

Legutoljára június 14-én 25 bázisponttal az 1,0-1,25 százalékos sávba emelte, majd július 26-án változatlanul a hagyta az irányadó kamatot a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!