Csehországban februárban 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliség

Gazdaság, 2017.03.08

Csehországban februárban 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliség a januári 5,3 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal szerdán Prágában.

Februárban 380 200-an voltak munka nélkül, ami 2008 februárja óta a legalacsonyabb szám. Ugyanakkor a szabad munkahelyek száma februárban 143 098-ra emelkedett.

A munkaügyi hivatal értékelése szerint a munkanélküliségi helyzet javulása elsősorban a cseh gazdaság folytatódó növekedésének, illetve a kedvezőbb időjárás és néhány szezonális munka kezdetének a következménye. Új embereket vesznek fel az építőipari cégek, az erdőgazdaság, vagy a turizmus és a gyógyfürdők is.

Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója szerint várható, hogy a munkanélküliségi ráta a következő hónapokban tovább csökken.

A legjobb helyzet továbbra is Prágában van, ahol a munkanélküliség 3,3 százalék, míg a legrosszabb a helyzet az észak-csehországi Ústí régióban, ahol a munkanélküliség szintje februárban 7,8 százalék volt.

Egy szabad munkahely 2,7 munka iránt érdeklődő személyre esik. Ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben az észak-morvaországi Karviná és Jeseník járások vannak, ahol ez a mutató 15,1, illetve 13,6, jegyezte meg Sadílková.

A munkaadók februárban elsősorban a segédmunkások, az építőipari munkások, tehergépkocsi-vezetők, takarítók, szakácsok és hegesztők iránt érdeklődtek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!