Csehországban tavaly csökkent a Mol nyeresége és forgalma

Gazdaság, 2017.04.25

Csehországban tavaly csökkent a Mol Nyrt. nettó nyeresége és forgalma - közölte kedden a Cseh Sajtóiroda a magyar olajcég közleményére hivatkozva.

A Mol nettó nyeresége 2016-ban 639 millió koronát tett ki, és mintegy húsz százalékkal volt alacsonyabb, mint 2015-ben. A cég bevételei éves összehasonlításban egyharmaddal, 40,2 milliárd koronára estek vissza. A Mol közleménye azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a tavalyi adatok az új akvizíciók, az integráció és négy társaság egyesülése következtében nehezen összehasonlíthatók más évek adataival.

A magyar olajipari csoport közölte, hogy 2017 és 2019 között 2,5 milliárd koronát kíván beruházni üzemanyagtöltő állomásai korszerűsítésébe és átnevezésének befejezésébe.

"Csak a 2017-es évre majdnem egymilliárd korona értékű beruházásokat tervezünk" - nyilatkozta Tomás Pavlík, a Mol csehországi részlegének szóvivője. Több benzinkúton is kialakítják a Fresh Corner üzleteket, amelyek már 60 helyen működnek. Az év végéig számuk mintegy 140-re bővül, így a csehországi Mol-kutak mintegy 75 százalékán lesz ilyen üzlet.

A Mol cseh részlege korábban négy társaságból állt: Mol Retail CR (a volt Lukoil), Mol töltőállomások (a volt Agip), Slovnaft CR és a Pap Oil. 2015 végén a Pap Oil és a Mol Retail CR egyesült a Slovnaft CR-vel, amely az egyetlen jogutóddá vált. A csoport kereskedelmi elnevezése 2016 januárjában Mol Ceská Republika-ra változott. Ebbe olvadt bele 2016 áprilisában a Mol töltőállomások cég. "Tavaly elsősorban a kiskereskedelmi hálózat konszolidációjára összpontosítottunk, amibe több mint 600 millió koronát fektettünk" - magyarázta Tomás Pavlík.

A Molnak 306 üzemanyagtöltő állomása van Csehországban, s csak a cseh Benzina (a lengyel kézben lévő Unipetrol tulajdona) előzi meg a maga több mint 400 állomásával. Egy korábbi közlés szerint a csehországi Mol-kutak mintegy 60 százaléka a Mol, negyven százaléka pedig a Pap Oil nevet fogja használni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!