Csehországból tavaly 289 milliárd korona áramlott ki külföldre osztalék formájában

Gazdaság, 2017.03.31

Csehországból tavaly rekordnagyságú összeg, 289 milliárd korona (3323,5 milliárd forint)  áramlott külföldre a részvényekért fizetett osztalék formájában - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

A Csehországban működő vállalatok külföldi tulajdonosainak kezében lévő részvényeiért kifizetett hozam folyamatosan emelkedik, azonban az utóbbi két évben ugrásszerűen bővült. A korábbi rekord 243 milliárd korona volt, a 2011-es eredmények után. A 2016-os rekordösszeg 62,5 milliárd koronával magasabb a megelőző évinél.

Tavaly a külföldi befektetések nyeresége Csehországban 398 milliárd koronára rúgott, ami a bruttó cseh GDP 8,4 százaléka.

A Bisnode gazdasági elemző cég ismertetése szerint a csehországi cégeket elsősorban a német, a holland, a luxemburgi és az osztrák tőke uralja. Szinte kizárólagosan külföldi tulajdonban vannak a Csehországban működő nagy pénzintézetek és autógyárak. A Ceská Sporitelna (Cseh Takarékpénztár), amely az osztrák Erste Bank tulajdonában van, tavaly például 12,8 milliárd koronát vitt külföldre osztalékok formájában.

A Csehországból külföldre folyó pénzösszeg nagyságát egyre több politikusok és a közvélemény is bírálja. Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök a közelmúltban közölte: pártja választási programjában szerepelni fog a 15 százalékos banki különadó bevezetése, amely az Európai Unió 15 tagállamában már ismert. "Szeretnénk elérni, hogy a bankok is vegyék ki részüket a közszféra, például az iskolák vagy a közlekedési infrastruktúra finanszírozásából" - szögezte le a közelmúltban a cseh miniszterelnök.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!