Csökkenő forgalom mellett gyengült a BUX a héten

Szerencsejáték, 2018.04.22

Csökkenő forgalom mellett gyengült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, pénteken a BUX 38 122,87 ponton állt, ami az előző heti záró értékénél 228,78 ponttal, 0,6 százalékkal alacsonyabb.

A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 38,85 milliárd forintot az előző heti kereskedésben elért 65,04 milliárd forint után, a vezető részvények közül a Mol és a Magyar Telekom árfolyama erősödött, az OTP-részvényeké és a Richter-papíroké gyengült.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében rámutatott arra, hogy a hetet a szerda kivételével - amikor az OTP és a Mol árfolyama jelentősen emelkedett - kis negatív korrekciós hullámok jellemezték.

Értékelésük szerint továbbra sincs meg az átütő erő a magyar részvénypiacban. A Richter technikai képe aggasztó, a gyógyszeripari papír esetében további jelentős csökkenő hullámot sem lehet kizárni. Míg az OTP több hónapja egy 800 forintos kereskedési sávban mozog, amiből egyelőre nem tud kilépni, addig a Mol kilátásai pozitívak és a Magyar Telekom is óvatosan araszolgat felfelé - írták.

Az elemzés felidézi, hogy kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idei évre vonatkozó magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedési előrejelzését 3,4 százalékról 3,8 százalékra javította, a 2019. évit pedig 2,8 százalékról 3 százalékra. Emellett optimisták a magyar munkaerőpiaci folyamatokkal kapcsolatban is, idén 3,8 százalékos, jövőre 3,5 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak.

Szerdán a portfolio.hu Hitelezés 2018 című konferenciáján Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke ambiciózus terveket ismertetett. A jegybank szerint 2030-ra a GDP 160 százalékra emelkedhet a bankszektor mérlegfőösszege. A vállalati hitelek volumene a jelenlegi 17 százalékról 30 százalékra, a lakossági hitelek nagysága 15 százalékról 40 százalékra nőhet. Az elnök kiemelte, hogy 1 százalékos hitelnövekedés 0,2-0,4 százalékos GDP-növekedést eredményez.

Hernádi Zsolt, akit a héten újabb öt évre a Mol igazgatóságának elnökévé választottak, az Inforádióban arról beszélt, hogy a Mol Oroszországban, Ománban és Pakisztánban keres felvásárlási célpontokat, amelyekkel ellensúlyozni tudná az INA esetleges eladásából származó eszközkiesést. Hozzátette: az INA-ra továbbra is a Mol részeként tekintenek és készek beruházásokat végrehajtani, de ehhez a horvát kormánynak garantálnia kell a támogató üzleti környezetet.

Jövő héten elsősorban a jegybank keddi kamatdöntésére lesz érdemes figyelni, az Equilor Befektetési Zrt. várakozása szerint nem várható új bejelentés. A jegybanki döntéshozók továbbra is 2019 közepére várják az inflációs célszint fenntartható elérését, és a jelenlegi laza monetáris keretrendszert fenntartják.

A BÉT-en a vezető részvények közül a Mol árfolyama 0,54 százalékkal erősödött, a papír 2988 forinton zárt pénteken, a részvények forgalma meghaladta a 10,36 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 0,44 százalékkal erősödött, pénteken a kereskedést 456 forinton zárta, a forgalma meghaladta a 813 millió forintot.

A Richter árfolyama 2,05 százalékkal gyengült a héten, pénteken 5260 forinton zárt a gyógyszeripari papír, a heti forgalma 6,75 milliárd forint volt.

Az OTP-részvények árfolyama egy hét alatt 0,35 százalékkal csökkent, a bankpapír 11 280 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, a forgalma meghaladta a 14,7 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4224,67 ponton zárt, 137,01 ponttal, 3,14 százalékkal gyengült a héten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!