Csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

Szerencsejáték, 2017.07.16

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 35 915,42 ponton fejezte be a kereskedést, 411,73 ponttal, 1,16 százalékkal magasabban az előző heti záróárnál.

A héten a részvénypiac forgalma 56,68 milliárd forint volt, míg az előző héten 58,00 milliárd forint értékben kereskedtek, a vezető részvények erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a héten javult a nemzetközi befektetői hangulat, a részvényindexek emelkedni tudtak, azonban az európai kötvénypiacon továbbra is látható némi aggodalom az Európai Központi Bank (EKB) várható monetáris politikája miatt. A befektetők jövő hét csütörtök délután kaphatnak válaszokat, amikor kamatdöntő ülést tart az EKB.

A magyar részvénypiac alapvetően felfelé tartott az elmúlt napokban, pénteken azonban 0,63 százalékos csökkenéssel zárt a BUX. Hozzátették: az OTP és a Magyar Telekom a héten is folytatta a sajátrészvény-vásárlásokat, amelyek támogatták a részvényárfolyamok emelkedését. Az OTP ára éves csúcsot döntött a héten, kedden napközben 9618 forinton érte el az elmúlt egy év legmagasabb értékét a bankpapír. A Mol árfolyama fontos technikai szintet tört át csütörtökön, így a részvény ára tovább emelkedhet a 22 300 forintos szintre. A héten sem a Molról, sem a Richterről nem érkezett új információ.

Arról is beszámoltak, hogy a Graphisoft Park a tervek szerint szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakul. A bejelentés kedvezően hatott a vállalat részvényárfolyamára, mivel a törvény előírja, hogy a nettó eredmény 90 százalékát osztalékként ki kell fizetni, és az adókedvezmények miatt az osztalék mértéke akár 30 százalékkal is emelkedhet a jelenlegi üzletmenet mellett.

A blue chipek közül a legnagyobb mértékben, 2,27 százalékkal a Mol erősödött, a pénteki kereskedést 21 665 forinton fejezte be, a heti forgalma 8,56 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama 1,27 százalékkal emelkedett, a hét utolsó napján 477 forinton zárt, heti forgalma meghaladta az 1,79 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 1,06 százalékkal nőtt, a papír 6868 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 6,63 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama 0,49 százalékkal drágult, a pénteki kereskedést 9552 forinton zárta, heti forgalma 17,40 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2710,96 ponton zárt pénteken, 24,33 ponttal, 0,89 százalékkal gyengült, az előző héthez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!