Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Szerencsejáték, 2017.09.24

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 38 178,63 ponton állt, ami az előző heti záróértékénél 147,30 ponttal, 0,38 százalékkal alacsonyabb.

A héten a részvénypiac forgalma 36,61 milliárd forint volt az előző heti 46,75 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez pénteken eljuttatott tőzsdei elemzése szerint az elmúlt hét az enyhe negatív korrekció jegyében telt a BÉT-en, az előző heti emelkedést követően már nem volt érdemi vételi erő, egyes befektetők profitrealizálásba kezdtek és a nemzetközi piacokon sem volt határozott irány.

A Mol a héten arról számolt be, hogy szerződésszegés miatt választottbírósági eljárást indított a Dana Gas PJSC és a Crescent Petroleum Company International Limited vállalattal szemben. A vita tárgya, hogy a vállalatok megállapodást írtak alá Irak kurdisztáni régiójának kormányával egy hosszú ideje tartó vita lezárásaként, a megállapodást azonban a Mollal nem egyeztették megfelelően, és ezzel megsértették a Mol szerződés által biztosított jogait. Az Equilor elemzése szerint a hír nem hatott érdemben az olajtársaság árfolyamára.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a jövő héten hétfőn forognak a tőzsdén utoljára az 1000 forint névértékű Mol részvények, kedden már az új 125 forintos névértékű részvényekkel lehet majd kereskedni, a piaci árfolyam hozzávetőleg a nyolcadára esik majd, a részvénymennyiség pedig a mostani nyolcszorosára emelkedik.

Az OTP piacán egész héten kisebb-nagyobb eladói nyomást lehetett látni, amelyben szerepet játszott az is, hogy nőtt a decemberi amerikai kamatemelés esélye.

A Richterről nem érkeztek piacmozgató hírek, a gyógyszergyártó árfolyama szép lassan lépeget felfelé, ez a tendencia a következő időszakban is folytatódhat.

A Magyar Telekom mozgásában sem voltak túlzott izgalmak, a részvény árfolyama a 470-490 forintos tartományban mozoghat a közeljövőben - írták.

A piacmozgató események közül példaként említették a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülését, ahol a várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal csökkentették az egynapos jegybanki betét kamatát, és a vártnál nagyobb mértékben csökkentették a három hónapos betéti állomány maximális állományát a negyedik negyedévre vonatkozóan, 300 milliárd forintról 75 milliárd forintra. A jövő évi inflációs prognózist - a külső környezet miatt - lefelé módosították, így továbbra is laza monetáris politika várható a jegybanktól.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdai döntése nem okozott meglepetést, változatlanul maradt a kamatszint, ugyanakkor valószínű, hogy decemberben sor kerülhet a következő kamatemelésre az Egyesült Államokban.

A BÉT-en a blue chip részvények közül a héten egyedül a Richter árfolyama emelkedett, 0,92 százalékkal, a hét utolsó napján 6791 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma 6,74 milliárd forint volt.

A Mol árfolyama 0,33 százalékkal gyengült, pénteken 24 430 forinton fejezte be a kereskedést, a részvények forgalma meghaladta az 5,58 milliárd forintot a héten.

A Magyar Telekom árfolyama 0,83 százalékkal csökkent, pénteken 479 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma több mint 1,78 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama egy hét alatt 1,26 százalékkal mérséklődött, a hét utolsó napján 10 195 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma közel 18,95 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3012,44 ponton zárt pénteken, 14,32 ponttal, 0,48 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!