Csökkent a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban júliusban

Gazdaság, 2018.08.29

Az utóbbi hónapokban tapasztalt trendnek megfelelően júliusban is csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban júliusban, ami az ingatlanok drágulására és a kínálat szűkösségére vezethető vissza.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 106,2 pontra süllyedt a júniusi 107,0 pontról. Tavaly júliushoz képest 2,3 százalékos csökkenést mértek, egy éve még 108,7 ponton állt az index értéke.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az utóbbi évek szűkös kínálata a munkahelyek erős növekedésével párosulva végül annyira felhajtotta az árakat, hogy egyre több potenciális vevő nem talál magának olyan ingatlant, amelyet meg tudna venni.

A megfizethetőség immár komoly kihívást jelent, mivel kevés házat árulnak 250 ezer dolláros ár alatt, ráadásul a jelzáloghitel-kamatok is jelentősen emelkedtek az elmúlt évben.

Yun ugyanakkor megjegyezte, fontos látni azt is, hogy milyen nagy mértékben megerősödött az ingatlanpiac a pénzügyi és gazdasági világválság mélypontjához képest. Az utóbbi évek stabil gazdasági növekedésének, valamint a biztonságos hitelezésnek és a szabályozás reformjának köszönhetően történelmi mélypontja körül mozog az árverések száma, a rekordnagyságú ingatlanárak pedig háztartások millióinak segített jelentős vagyont felhalmozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!