Csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban

Gazdaság, 2018.05.24

Csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban, mert az ingatlanok drágulása és a korlátozott választék egyre erősebben fogja vissza a forgalmat.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön közölte, hogy áprilisban havi összehasonlításban 2,5 százalékkal esett vissza a használt lakások eladásának száma a márciusban mért 1,1 százalékos emelkedés után. Tavaly áprilishoz képest 1,4 százalékkal csökkent a gazdát cserélő lakások száma.

Az eladások áprilisi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 460 ezer lakáseladás lenne.

Elemzők 0,2 százalékos csökkenést, évesítve 5,57 milliós számot vártak az év negyedik hónapjáról.

Áprilisban a használt lakások mediánára éves szinten 5,4 százalékkal, 257 ezer 900 dollárra nőtt, és már a 74. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások áprilisi üteme mellett 4,0 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma márciushoz képest 9,8 százalékkal, 1 millióra 800 ezerre emelkedett. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Különösen nagy a hiány az olcsóbb lakásokból. A 100 ezer dollár alatti áron megvásárolt lakóingatlanok száma az egy évvel korábbihoz képest 13,1 százalékkal, a 100-250 ezer dolláros kategóriában pedig 0,5 százalékkal csökkent, míg a 250 és 750 ezer dollár közötti áron meghirdetett ingatlanokból 11,6 százalékkal több kelt el.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!