Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban szeptemberben

Gazdaság, 2018.10.17

Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések és a kiadott lakásépítési engedélyek száma szeptemberben az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a jelzáloghitel-kamatok emelkedése lefelé húzhatja az ingatlanpiacot.

A kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint szeptemberben éves szintre vetítve 1 millió 201 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami augusztushoz képest 5,3 százalékos csökkenést, tavaly szeptemberhez viszonyítva azonban 3,7 százalékos növekedést takar.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból szeptemberben éves szintre kivetítve 871 ezer ház építését kezdték el, ami 0,9 százalékkal kevesebb az előző hónapban mért 879 ezernél.

Elemzők jobb adatot vártak, arra számítottak, hogy az augusztusi 1 millió 268 ezer után 1 millió 237 ezerre mérséklődik a megkezdett lakóingatlan-építések száma.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 241 ezerre süllyedt az augusztusi 1 millió 249 ezerről, azaz havi szinten 0,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,0 százalékkal esett vissza a kiadott engedélyek száma szeptemberben. Elemzők havi szinten 3,4 százalékos növekedést vártak az augusztusi 5,7 százalékos csökkenés után.

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szintre kivetítve 1 millió 162 ezer volt, ami 4,1 százalékkal kisebb az augusztusi 1 millió 212 ezres értéknél, de 7,0 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi 1 millió 86 ezret. Családi házakból évesítve 844 ezer építését fejezték be, ez 8,7 százalékkal alacsonyabb az augusztusi 924 ezres számnál.

A házvásárlók új költségnyomással szembesülnek, ami csökkentheti a keresletet. Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac közölte, hogy a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 4,9 százalékra emelkedett a múlt héten, ami 2011 óta a legmagasabb érték. A nagyobb hitelköltségek és emelkedő lakásárak együttesen azt eredményezik, hogy egyre kevesebben tudnak házat vásárolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!