Csökkent a nagy csehországi bankok többségének a nyeresége

Gazdaság, 2018.08.13

Visszaesett a nagy csehországi bankok nyeresége az első fél évben. Éves összehasonlításban roszabb eredményről adott számot a CSOB, a Raiffeisenbank, a Komercní banka és a Moneta Money Bank, míg a Ceská spořitelna és az UniCredit Bank eredményei jobbak a tavalyi első félévinél.

A CSOB adózott nyeresége az első hat hónapban éves szinten 20 százalékkal 7,5 milliárd koronára csökkent. A bank a csökkenést a tavalyi első fél év rendkívül jó eredményeivel magyarázta.

A Raiffeisebank az első fél évben 1,65 milliárd netto nyereséget könyvelt el, ami 4,2 százalékos visszaesés. Ez a bank szintén a tavalyi tranzakciók hatásával magyarázta az eredményét. Ezek nélkül a Raiffeisebank netto nyeresége 11 százalékkal növekedett volna - mondta Igor Vida, a pénzintézet szóvivője újságíróknak.

A Komercní banka nyeresége 12,4 százalékkal 6,9 milliárd koronára esett vissza, a Moneta Money Banké pedig 3,4 százalékkal 2,1 milliárd koronára csökkent.

A tavalyinál jobb eredményeket az idei első fél évben csak a Ceská spořitelna könyvelt el, amelynek nyeresége az első hat hónapban éves szinten 2,6 százalékkal 7,9 milliárd koronára emelkedett.

A cseh és szlovák piacon egyaránt aktív UniCredit Bank első hat hónapban pedig 4,3 milliárd koronás nyereséget mutatott ki, ami 6,9 százalékos növekedés.

A nagy pénzintélzetek mellett a kisebb bankok nyereségei emelkedtek. Az Air Bank nyeresége például az első fél évben 683 millió koronára emelkedett, ami 146 százalékos növekedés. A banknak jelenleg 637 ezer ügyfele van, 14 százalékkal több, mint egy éve.

Mérsékelten 510 millió koronára emelkedett a Fio bank nyeresége is, amelynek 850 ezer ügyfele van, százezerrel több, mint egy éve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!