Csökkent az építőipari termelés az EU-ban és az euróövezetben augusztusban

Gazdaság, 2018.10.17

Csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben havi összevetésben augusztusban - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán kiadott jelentéséből.

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában és az Európai Unió 28 tagállamában egyaránt 0,5 százalékkal esett vissza az építőipar teljesítménye augusztusban az előző hónaphoz képest.

A tavaly augusztusival összevetve az euróövezetben 2,5 százalékkal, az unió egészében 2,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Júliusban éves összevetésben az euróövezetben 2,2 százalékkal, az unióban pedig 3,3 százalékkal nőtt, míg havi szinten az eurózónában 0,1 százalékkal csökkent, az unióban pedig stagnált az építőipar termelése.

Augusztusról a legnagyobb havi növekedést Szlovéniából (+2,8 százalék), Szlovákiából (+2,5 százalék) és Magyarországról (+1,9 százalék) jelentették. A legerősebb, 2,4 százalékos visszaesést Svédországban mérték, majd Németország (-1,8 százalék) és Belgium (-0,9 százalék) következik.

A legnagyobb növekedést 2017 augusztusához képest Szlovéniában (+33,5 százalék), Magyarországon (+24,3 százalék) és Lengyelországban (+19,2 százalék) regisztrálták. Csökkenés volt Romániában (-10,3 százalék), Svédországban (-1,6 százalék), valamint Bulgáriában és Spanyolországban (egyaránt -1,2 százalék).

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs augusztusra vonatkozó adat, és közülük is 7 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!