Csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban augusztusban

Gazdaság, 2017.09.20

A várt emelkedés helyett csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban augusztusban. Az utóbbi öt hónapban egy kivételével mindig csökkenést mértek, annak bizonyítékaként, hogy a kínálat szűkössége visszaveti a vásárlást.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy augusztusban havi összehasonlításban 1,7 százalékkal esett vissza a használt lakások eladásának száma a júliusi 1,3 százalékos csökkenés után. Tavaly augusztushoz képest 0,2 százalékkal nőtt a gazdát cserélő lakások száma.

Az eladások augusztusi ütemével számolva a teljes évben 5,35 millió lakáseladás lenne.

Elemzők 0,3 százalékos emelkedést, évesítve 5,46 milliós számot vártak az év nyolcadik hónapjáról.

Augusztusban a használt lakások átlagára 294 600 dollár volt, 4,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mediánár 5,6 százalékkal 253 500 dollárra emelkedett.

Az eladások februári üteme mellett 4,2 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma 6,5 százalékkal 1,88 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az egészséges egyensúlyt a kerek hat hónap jelentené.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a foglalkoztatottak számának stabil növekedése, a jövedelmek lassú emelkedése és az alacsonyabb jelzáloghitelkamatok egész nyáron fenntartották a vásárlók érdeklődését, de ettől még nem nőtt az eladott lakások száma, mert "egész egyszerűen nincs elegendő eladó ház".

A 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata a júliusihoz képest 9 bázisponttal 3,88 százalékra süllyedt augusztusban, ami 2016 novembere óta a legalacsonyabb szint. A jelzáloghitelkamat tavaly átlagosan 3,65 százalékon állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!