Csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2017.07.24

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a használtlakás-értékesítés júniusban. Májusban még a várt gyengüléssel szemben emelkedést regisztráltak.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) hétfőn közölte, hogy júniusban havi szinten 1,8 százalékkal csökkent a használt lakások eladásának száma a májusi 1,1 százalékos emelkedés után. Tavaly júniushoz képest 0,7 százalékkal nőtt a gazdát cserélő lakások száma, azonban a júniusi idén a februári után a második leggyengébb adat.

Az eladások júniusi ütemével számolva a teljes évben 5,52 millió lakáseladás lenne.

Elemzők 0,8 százalékos visszaesést, évesítve 5,58 milliós számot vártak júniusra.

Júniusban a használt lakások medián ára 263 800 dollár volt, 6,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez volt sorban a 64. hónap, amikor a mediánár éves összehasonlításban emelkedett. A hatodik havi mediánadat új rekordot jelent.

A vevőre váró használt lakások száma 7,1 százalékkal 1,96 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt sorban a 25. hónap, amikor a vevőre váró használt lakások száma zsugorodott az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A kedvező munkaerő-piaci helyzet és a gazdasági fellendülés egyaránt elősegítheti, hogy egyre többen döntsenek lakásvásárlás mellett, azonban a korlátozott készlet és a jelzáloghitel-kamatok emelkedésének kockázata visszafoghatja a használtlakás-értékesítést is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!