Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban áprilisban

Gazdaság, 2017.05.16

Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések és a kiadott építési engedélyek száma áprilisban az Egyesült Államokban.

A kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint áprilisban éves szintre vetítve 1 millió 172 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami márciushoz képest 2,6 százalékos csökkenés, de tavaly áprilishoz viszonyítva 0,5 százalékos emelkedés. Az áprilisi adat öt havi mélypontot jelent, utoljára tavaly novemberben fordult elő, hogy ennél kevesebb lakóingatlan építését kezdték el.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból áprilisban, éves szintre kivetítve 835 ezer ház építését kezdték el, ami 0,4 százalékkal több a márciusi 832 ezernél.

A befejezett lakóingatlan-építések száma idén áprilisban éves szintre vetítve 1 millió 106 ezerre növekedett, ami 8,6 százalékkal haladja meg a márciusi értéket, éves összevetésben pedig 15,1 százalékos emelkedés.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 229 ezerre süllyedt a márciusi 1 millió 260 ezerről. Havi összevetésben 2,5 százalékkal csökkent, éves összehasonlításban viszont 5,7 százalékkal növekedett a kiadott engedélyek száma áprilisban.

Elemzők arra számítottak, hogy áprilisban éves szintre vetítve 1 millió 260 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 203 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millió 270 ezerre nő.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal a fogyasztói kiadásokat. Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban növekedni fog a lakásvásárlók száma, tekintettel a bérek jelentős emelkedésére és az alacsony munkanélküliségre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!