Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban májusban

Gazdaság, 2017.06.16

Csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések és a kiadott építési engedélyek száma májusban az Egyesült Államokban.

A kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban éves szintre vetítve 1 millió 92 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami áprilishoz képest 5,5 százalékos csökkenés. A májusi adat nyolc havi mélypontot jelent, utoljára tavaly szeptemberben fordult elő, hogy ennél kevesebb lakóingatlan építését kezdték el.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból májusban, éves szintre kivetítve 794 ezer ház építését kezdték el, ami 3,9 százalékkal kevesebb az áprilisi 826 ezernél.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 168 ezerre süllyedt az áprilisi 1 millió 228 ezerről. Havi összevetésben 4,9 százalékkal csökkent a kiadott engedélyek száma májusban. A májusi adat több mint egyéves mélypontot jelent: utoljára 2016 áprilisában volt alacsonyabb a kiadott építési engedélyek száma az Egyesült Államokban.

Elemzők arra számítottak, hogy májusban éves szintre vetítve 1 millió 215 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 156 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millió 247 ezerre nő.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal a fogyasztói kiadásokat. Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban növekedni fog a lakásvásárlók száma, tekintettel a bérek jelentős emelkedésére és az alacsony munkanélküliségre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!