TV műsor

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2017.09.14

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásokal szemben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szeptember 9-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 14 ezerrel, 284 ezerre csökkent, elemzők 300 ezres adatra számítottak.

A Harvey és az Irma hurrikán hatással volt a segélykérelmek alakulására - áll az amerikai munkaügyi minisztérium közleményében.

Ezzel megszakítás nélkül már 131 olyan hét telt el, amikor 300 ezer alatt maradt a kérelmek száma, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa.

A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödése jeleként értelmezik az elemzők.

A heti ingadozásokat enyhítő négyheti mozgóátlag 13 ezerrel, 263 ezer 250-re emelkedett.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 7 ezerrel 1 millió 944 ezerre csökkent a szeptember 2-án zárult héten, négyhetes mozgóátlaga 2 ezer 500-zal, 1 millió 948 ezer 500-ra csökkent.

Az amerikai munkaerőpiacon gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság. A pénzügyi és gazdasági világválság után, hat évvel ezelőtt kapott lendületet a munkahelyteremtés folyamata, amely azóta sem szakadt meg, 2011 óta több mint 15 millió új munkahelyet hoztak létre az Egyesült Államokban, és mostanra 4,4 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!