Csökkent az Appeninn bevétele és eredménye

Gazdaság, 2014.11.26

Az Appeninn Holding Nyrt. több mint 718 ezer euró adózás utáni nyereséget ért el az első három negyedévben, szemben az egy évvel korábbi több mint 1,688 millió euróval - tette közzé a cégcsoport szerdán a BÉT honlapján.

A társaság nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentése szerint az ingatlancsoport euróban számított konszolidált bruttó árbevétele 2014 első kilenc hónapjában elérte a 3,763 millió eurót.

Az árbevétel az előző év hasonló időszakához képest az egyik jövedelemtermelő ingatlan 2014. második negyedévben történt értékesítésének és a speciális gépjárművek bérbeadásából származó árbevétel csökkenésének, valamint a forintárfolyam gyengülésének köszönhetően mintegy 6 százalékkal csökkent.

A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 14 százalékkal, 2,278 millió euróra mérséklődött.

A nettó bérleti díjbevétel 2,528 millió euró volt, mintegy 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának 2,688 millió eurós értékétől. Az ingatlan- és eszközbérbeadáshoz kapcsolódó költségek mintegy 6 százalékkal, 1,234 millió euróra csökkentek.

Az Appeninn működési eredménye az első három negyedévben 2,085 millió eurót ért el, 13 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A társaság mintegy 897 ezer euró adózás előtti eredményt ért el a tavalyi első kilenc havi több mint 1,820 millió euró után. Az eredmény alakulását jelentősen befolyásolta, hogy a meglévő ingatlanportfólió fejlesztésének és felértékelődésének köszönhetően a csoport 159 419 euró nyereséget könyvelt el, továbbá, hogy a kamatráfordítások közel 10 százalékkal csökkentek a korábbi időszakhoz képest.

A társaság árbevételének túlnyomó hányadát, több mint 94,5 százalékát az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel adja, amely az idei első kilenc hónapban meghaladta a 3,5 millió eurót. Az Appeninn által üzemeltetett ingatlanportfólió kihasználtsága meghaladja a 95 százalékot, magasabb a 83,1 százalékos piaci átlagnál.

A jelentés beszámol arról is, hogy a fővárosi B kategóriás irodapiacon jelentős pozíciókkal rendelkező társaság lezárta öt budapesti irodaházának energiahatékonysági átvilágítását és beruházásait. Ezzel a cégcsoport már középtávon csökkenteni tudja az üzemeltetési költségeket és javítani tudja középtávú jövedelmezőségét.

Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. vezérigazgatója a jelentésben kifejtette: a cégcsoport igyekszik rugalmasan alakítani a meglévő portfólió szerkezetét, a hatékonyabban üzemeltethető, nagyobb ingatlanelemekre fókuszálni, a kisebb elemek esetén megragadva a kiemelten kedvező értékesítési lehetőségeket. Az értékesítéséből befolyó összegeket a társaság újabb akvizíciókra kívánja fordítani.

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, a szerdai kereskedést 179 forinton zárták, az árfolyam az utóbbi egy évben 173 és 258 forint között mozgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!