Csökkent az építőipari termelés az EU-ban és az euróövezetben januárban

Gazdaság, 2018.03.19

Csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben januárban az előző hónaphoz képest - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn kiadott jelentéséből.

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 2,2 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 2,1 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása januárban az előző hónaphoz képest.

A tavaly januárival összevetve az euróövezetben 3,7 százalékkal, az unió egészében pedig 2,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Decemberben éves összevetésben az euróövezetben 1,4 százalékkal, az unióban pedig 1,9 százalékkal bővült, míg havi szinten 0,7 százalékkal, illetve 1,0 százalékkal nőtt az építőipar termelése.

Januárról a legnagyobb havi növekedést Szlovéniából (+14,4 százalék), Lengyelországból (+8,8 százalék) és Magyarországról (+6,4 százalék) jelentették. A legerősebb, 7,6 százalékos visszaesést Franciaországban mérték, majd Svédország és Nagy-Britannia következik, egyaránt 3,4 százalékos csökkenéssel.

A legnagyobb növekedést 2017 januárjához képest Szlovéniában (+76,0 százalék), Magyarországon (+43,1 százalék), Csehországban (+33,6 százalék) és Lengyelországban (+31,8 százalék) regisztrálták. Csökkenést jelzett Spanyolország (-3,6 százalék) és Nagy-Britannia (-3,2 százalék).

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs januárra vonatkozó adat, és közülük is 8 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

A tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,5 százalékkal növekedett az építőipar termelése, éves összevetésben 2,7, illetve 3,0 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben 35,0 százalékkal nőtt az építőipari termelés, a 28 uniós tagállam közül ez a legjobb adat. Negyedéves szinten 8,1 százalékos volt a növekedés, ennél gyorsabb ütemet csak Szlovénia ért el, 14,3 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!