Csökkentek a tartós fogyasztási javak megrendelései januárban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.02.27

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek a tartós fogyasztási javak új megrendelései januárban az Egyesült Államokban.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete kedden közölte, hogy a szezonális kiigazítással számolt előzetes adatok szerint januárban az előző hónaphoz képest 3,7 százalékkal, 9,2 milliárd dollárral, 239,7 milliárd dollárra mérséklődött a tartós fogyasztási cikkekre leadott új megrendelések értéke. Tavaly július óta ez a legerősebb ütemű csökkenés.

Elemzők 2,4 százalékos csökkenést vártak a decemberi 2,6 százalékos bővülés után.

A közlekedési eszközök új megrendelései 10 százalékkal - 8,6 milliárd dollárral 77,7 milliárd dollárra - estek vissza. Ezen belül is a kereskedelmi célú repülőgépek új megrendeléseinek értéke 28,4 százalékkal, a katonai repülőké pedig 45,6 százalékkal csökkent.

A közlekedési eszközök megrendeléseinek leszámításával 0,3 százalékkal csökkent a tartós fogyasztási cikkek új megrendeléseinek állománya az előző havihoz képest, míg a hadiipari megrendelések nélkül számolva 2,7 százalékos volt a csökkenés.

A statisztika a legalább hároméves használatra tervezett javakat, például hűtőszekrényeket, vagy repülőgépeket érti tartós fogyasztási cikk alatt.

A tartós fogyasztási adatok megrendeléseit tükröző adatsort a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik. A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.

A kedden közzétett adatok a vártnál gyengébb kiskereskedelmi forgalommal, ipari termeléssel és ingatlaneladásokkal együtt arra engednek következtetni, hogy mérséklődött a gazdasági növekedés üteme az év elején az Egyesült Államokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!