Czibere: márciusban 5,1 milliárd forinttal nőtt a rehabilitációs foglalkoztatására szánt összeg

Gazdaság, 2017.04.21

A minimálbér- és a garantált bérminimum emelésének kompenzálása miatt márciusban 5,1 milliárd forinttal, több mint 39 milliárd forintra nőtt a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs foglalkoztatására szánt összeg - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára pénteken a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK).

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról rendezett szakmai eseményen az államtitkár hangsúlyozta: közös érdek a fogyatékos, az egészségkárosodott és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása és integrálása a munkaerőpiacra. Hozzátette: a megváltozott munkaképességűek erőforrásai a társadalomnak, és esélyt kell biztosítani számukra. Foglalkoztatásukhoz pedig szükség van a piac, a vállalatok és a munkaadók megfelelő hozzáállására is. Fontosnak nevezte a pénzbeli ösztönzőket, támogatásokat, de a legfontosabb szavai szerint a munkáltatóknál már elindult társadalmi szemléletváltozás. Dorogi Rajmund, a Szociális és Gyermekvédelmi (SZGYF) Főigazgatóság, Szakmatámogatási Főosztály megbízott főosztályvezetője elmondta: több ezer megváltozott munkaképességű ember reintegrációját támogatják majd az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programmal (EFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programmal (VEKOP). Az EFOP-ban 8 milliárd forint áll rendelkezésre a konvergencia régiókban 6 ezer megváltozott munkaképességű ember segítésére, a VEKOP-ban pedig 2 milliárd forinttal 1500 megváltozott munkaképességű embert támogatnak - tette hozzá.

Kovács Ibolya, Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Főosztályának főosztályvezetője elmondta: az elmúlt években az egy megváltozott munkaképességű emberre jutó éves támogatás mértéke 1,12 millió forint volt, ez idén 15 százalékkal, 1,288 millió forintra emelkedett a minimálbér emelésének köszönhetően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!