Decemberben nőtt az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom Kínában

Gazdaság, 2020.01.17

A várakozásokat meghaladó ütemben nőtt tavaly decemberben az ipari termelés, és tovább élénkült a kiskereskedelmi forgalom Kínában - derül ki a kínai statisztikai hivatal pénteken kiadott jelentéseiből.

Decemberben az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt éves összevetésben, jócskán megelőzve az 5,9 százalékos növekedést valószínűsítő elemzői előrejelzéseket, és a legnagyobb növekedési ütemre gyorsulva tavaly március óta. Havi összevetésben az ipari termelés 0,7 százalékot nőtt novemberhez képest.

Az ipari termelés az év egészében 5,7 százalékkal nőtt, ami lassulást jelent az előző év 6,2 százalékos adatához képest.

A kiskereskedelmi forgalom szintén enyhén a várakozásokon felül teljesített: éves összehasonlításban 8 százalékkal emelkedett decemberben, szemben az elemzők által jósolt 7,8 százalékos bővüléssel. A kiskereskedelmi forgalom növekedése ezzel november óta tartja az öt havi csúcsnak számító lendületét.

A kiskereskedelmi forgalom egész éves bővülése szintén nyolc százalékos volt.

Az állóeszköz-beruházások 5,4 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban 2019 egészét tekintve, ami javulást jelentett az októberre és novemberre közölt, eddigi leggyengébb eredménynek számító 5,2 százalékhoz képest. Elemzők változatlan növekedési ütemre számítottak.

A beruházások mintegy 60 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme 2018-hoz képest tavaly 4,7 százalék volt.

A kínai statisztikai hivatal szintén pénteki közlése szerint Kína gazdasági növekedése közel harminc éves mélypontra lassult, az elmúlt év egészét tekintve ugyanis a hazai össztermék (GDP) 6,1 százalékkal haladta meg az előző évit, ami 1990 óta a legvisszafogottabb növekedési ütem. Ning Csi-csö, a kínai statisztikai hivatal vezetője pénteki sajtótájékoztatóján további gazdaságserkentő intézkedések bevezetését helyezte kilátásba a növekedés lassulásának visszafogására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!