Díjazták Magyarország legkiválóbb kulturális úti célját

Gazdaság, 2017.09.15

Idén először megosztott első díj született az új Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence, EDEN) projekt keretében, amelyen a Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország "legígéretesebb kulturális úti célját" kereste: Pécs-Siklós-Szigetvár közös pályázata, és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken nyertek - jelentette be Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a díjátadón pénteken Budapesten.

Princzinger Péter elmondta: az Európai Bizottság idén 11. alkalommal írt ki pályázatot az EDEN projekt keretében. Az idei verseny témája a kulturális turizmus, a projekt címe: Vidéki múzsa kerestetik, azaz "Műemlékek, úti célok, zseniális attrakciók". Pécs már harmadszorra nyerte el az elismerést.

Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója elmondta: a nemzeti marketingszervezet 50 százalékos uniós támogatást nyert el a pályázat lebonyolítására, 23 700 eurót. Idén 17 pályázat érkezett, 11 helyszínt teszteltek próbavásárlással is a bíráló bizottság tagjai, és öten jutottak be a döntőbe - tette hozzá. A döntősök között volt Gyula, a történelmi fürdőváros - Békés a magyar vidék múzsája című pályázata, Pécs Kultúrkaland című projektje, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken, Székesfehérvár - Három helyszínnel Gorsium, Pákozd, Székesfehérvár pályázata, és a Veszprémi Múzsák, múzeális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben című pályázata. A döntőbe jutott pályázókat a bizottság 500 ezer forinttal jutalmazta.

A nyeremény 2-2 millió forint marketingtámogatás lesz a győzteseknek. A nyertesek közül Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye pályázata részt vesz a 2018. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol a többi európai tagállam díjazottjával együtt átveszi a Kíváló Európai Desztináció díjat. Eddig hét magyarországi térség nyerte el a címet, az Őrség, Hortobágy, Mecsek, Kaposvár és a Zselic vidéke, Tisza-tó, Írottkő Natúrpark és a Mecsek Zöld út.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!