Diplomás bérminimumot javasol az MKKSZ

Gazdaság, 2017.09.23

Általános diplomás bérminimumot javasol a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), javaslatukat az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson keresztül a kormányhoz is eljuttatják.

A szervezet szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az érdekképviselet azt javasolja, hogy a minimálbér és a szakmunkás bérminimum mellett 2018. január 1-jétől a kormány és a szociális partnerek vezessék be a diplomás bérminimumot. Javaslatuk szerint ez a felsőfokú végzettséget, szakképesítést igénylő munkakört betöltők számára lenne kötelező, mértéke pedig a mindenkori szakmunkás bérminimumnál 35 százalékkal lenne magasabb.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a minimálbér és a szakmunkás bárminimum főleg az utóbbi két évben jelentősen emelkedett, ezt azonban nem követte a kvalifikáltabb munkaerő bérfejlesztése. A közalkalmazotti illetményrendszer több mint kilenc éve változatlan, és előfordul, hogy egy kezdő szakmunkás és egy akadémiai doktor a fizetési besorolása szerint ugyanakkora illetményre jogosult.

A javaslatot a szakszervezet átadja az Országos Közszolgálati Egyeztető Tanácsnak, a szervezetet pedig arra kérik, hogy juttassa el a kormányhoz is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!