Dömötör: folytatódhatnak a béremelések és az adócsökkentések, ehhez egy erősödő gazdaság ad stabil hátteret

Gazdaság, 2017.06.20

A kormány azt szeretné elérni, hogy egyre bátrabban tervezhessenek azok a családok, amelyek mindenekelőtt munkával szeretnének előrejutni az életben - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Dömötör Csaba elmondta: az Országgyűlés többsége megerősítette ezt a szándékot, ezért a jövő évi büdzsé a munkából élők költségvetése lesz.

Folytatódhatnak a béremelési programok, bővülhetnek a családi adókedvezmények, és tovább erősödhet Magyarország biztonsága, amihez az erősödő gazdaság jelenti a stabil hátteret - fejtette ki.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkárkára közölte: felelős költségvetés a jövő évi, a kedvező makrogazdasági mutatók többletkiadásokra teremtenek lehetőséget, miközben jól alakulnak az egyensúlyi mutatók, és a mindennapokban is érzékelhető lesz a gazdasági növekedés.

Banai Péter Benő hozzátette, biztató a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves 4,2 százalékos növekedés, a kormány az év egészében 4,1 százalékos bővüléssel számol, míg jövőre minimum 3 százalékkal nőhet a gazdaság, ami az európai uniós átlag mintegy kétszerese.

Az államtitkár szerint a 4,3 százalékos gazdasági bővülés jóval 1000 milliárd forint feletti többletbevételt jelent a költségvetésnek, amihez hozzáadódik, hogy fehéredik a gazdaság is.

Így látható, hogy a magyar gazdaság teljesítménye jelenti a hátterét a többletkiadásoknak - tette hozzá.

Banai Péter Benő kiemelte a családok elsődlegességét a jövő évi büdzsében. Az eredeti költségvetési törvényjavaslat már 1900 milliárd forintot meghaladó támogatásokat, adókedvezményeket tartalmazott, amit a parlament tovább bővített - mondta.

Az államtitkár közölte: GDP-arányosan meghaladja a 4,7 százalékot a családok megsegítésére biztosított támogatások, kedvezmények együttes összege.

A rendvédelem és a közbiztonság kiemelendő terület, itt a 2018-as költségvetés 85,5 milliárd forint többlettel kalkulál az ideihez képest - ismertette.

Kiemelte a 3,5 százalékos gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémiumot, amelyet idén novemberben és a minisztérium számításai szerint jövőre is kifizetnek.

Banai Péter Benő szerint érdemi kiadásnövekedéssel kalkulálnak az oktatás és az egészségügy területén is, 116,8 milliárd forintos és 221,2 milliárd forintos többlettel a jövő évi költségvetésben.

Kitért arra, hogy 2010 óta a közszférában foglalkoztatott mintegy 700 ezer munkavállalóból 556 ezer embernél valósul vagy valósult meg jelentős, érdemi béremelés.

Összességében a jövő évi költségvetés 142 milliárd forint többlet bérkiadással számol - mondta Banai Péter Benő.

Dömötör Csaba a plakáttörvénnyel kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta, a Jobbik a piaci ár töredékéért jutott plakátfelületekhez, így fennáll a burkolt pártfinanszírozás és más gazdasági bűncselekmények gyanúja.

Ez új információ, és még egy ok arra, hogy a kormánypártok újból megpróbálják elfogadtatni az Országgyűléssel a törvényt, amely egyenlő viszonyokat teremtene a pártok között - közölte.

Az államtitkár bízik abban, hogy az ellenzék támogatja az előterjesztést, amely szerinte fontos lépés a korrupció elleni harcban. Úgy vélte, a 9 ezer forintos plakátonkénti összeg irreálisan alacsony.

A kormány lezárt kampányokkal kapcsolatos költségei nyilvánosak - jegyezte meg Dömötör Csaba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!