Duna House Holding: rövid távon csökkenhet az eredmény az ltp-törvény módosítása miatt

Gazdaság, 2018.10.16

Profit-figyelmeztetést tett közzé a Duna House Holding a lakástakarék-pénztári törvény várható módosítása miatt, a menedzsment szerint ugyanakkor közép- és hosszú távon az új szabályozás kedvező hatással lehet a cég piaci részesedésére a jelzálogpiacon.

Az ingatlanközvetítő holding a Budapesti Értéktőzsde honlapján azt írta, az újonnan indított ltp-megtakarításokhoz biztosított állami támogatás megszűnésével jelentősen visszaesne az ltp-termékek kereslete, amely a jövőben akár nullára is csökkenhet. A társaság 68 millió forintos bruttó fedezetet realizált ltp-termékek értékesítéséből az első fél évben, így a törvényjavaslatnak rövid távon negatív hatása lehet a konszolidált eredményre - jegyezték meg.

"A menedzsment ugyanakkor magabiztos a tekintetben, hogy a várt negatív hatás ellenére is teljesíteni tudja az idei, MyCity fejlesztési projektek nélküli core tevekénységre adott eredmény-előrejelzését, 2019-ben pedig további eredménynövekedést tud elérni a core tevékenységek terén" - írták.

Hozzátették, amennyiben változnak a szabályok, azok közép- és hosszú távon a hitelközvetítői piac konszolidációját eredményezhetik, ami növelheti a társaság piaci részesedését a jelzáloghitelezésben és részben vagy egészben ellensúlyozhatja a kieső árbevételt.

A Duna House korábbi közlése szerint a társaság nettó árbevétele 4,5 milliárd forintot tett ki az első fél évben, ami csaknem duplája a tavaly ugyanebben az időszakban elért 2,28 milliárd forintnak. A cég adózott eredménye 1,17 milliárd forint volt az első fél évben, 121 százalékkal nőtt 2017 azonos időszakához viszonyítva, amikor 554 millió forint adózott eredményt értek el.

A Duna House részvényeivel 2016. november 11. óta kereskednek a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában. A papír ára a hétfői kereskedés végére 300 forinttal 3500 forintra gyengült, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 4340 forint, a legalacsonyabb 3453 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!