EBRD: növekszik a hitelkihelyezés, csökkennek a nem teljesítő kinnlevőségek Közép- és Kelet-Európában

Gazdaság, 2018.06.22

A robusztus gazdasági növekedés és a nem teljesítő kinnlevőség-állomány folyamatos csökkenésének hatására ismét élénkül a hitelkihelyezés a közép- és kelet-európai feltörekvő gazdaságokban - közölte pénteken Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A pénzintézet kimutatása szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás banki követelésállomány.

Az EBRD, amely a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli a hitelpiaci kondíciók alakulását a térségben, pénteken kiadott friss összesítésében kimutatta, hogy az idén februárban zárult egy évben átlagosan 8 százalékkal nőtt a régiós gazdaságok magánszektorainak folyósított hitelek értéke.

A bank tanulmánya szerint úgy tűnik, hogy a nyugati bankok befejezték kitettségeik leépítését a közép- és kelet-európai gazdaságokban; térségi kitettségük tavaly 630 milliárd dollárnak megfelelő szinten stabilizálódott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!