EBRD: munkacsoport alakul a magyar kormánnyal a bírósági végrehajtási törvény banki hatásainak vizsgálatára

Gazdaság, 2017.03.20

Munkacsoport létrehozásáról állapodott meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a magyar hatóságokkal annak vizsgálatára, hogy a nemrégiben módosított bírósági végrehajtási törvény milyen hatásokat gyakorolhat a magyar bankszektorra.

Az EBRD hétfői londoni bejelentése szerint a munkacsoport feladatai közé tartozik az esetleges negatív hatások enyhítését szolgáló intézkedési lehetőségek feltárása is.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alakult pénzintézet a közös munkacsoport létrehozását bejelentő közleményében felidézi: a magyar kormány és az EBRD 2015 februárjában memorandumot írt alá a magyar pénzügyi szektor megerősítéséről, hatékonyságának és jövedelmezőségének javításáról, valamint a hitelezés élénkítéséről, abból a meggondolásból, hogy a magyar gazdasági növekedés kulcsfontosságú eleme a hozzáférés lehetőségének megteremtése a finanszírozási forrásokhoz.

Az EBRD hangsúlyozza: a két évvel ezelőtti memorandumban a magyar kormány vállalta a stabil és kiszámítható keretrendszer megteremtését a makrogazdasági stabilitás elősegítésére. A megállapodás sikeres végrehajtása kedvező hatást gyakorolt a gazdaság fejlődésére, és erősítette a magyar bankszektort - áll az EBRD hétfői londoni közleményében.

Az EBRD közölte: a fenntartható fejlődés szempontjából kritikus jelentőségűnek tartja olyan stabil üzleti környezet megteremtését és fenntartását, amely lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektor a gazdaságot és a fogyasztókat szolgálja.

A közlemény szerint az EBRD elkötelezett amellett, hogy folytassa gyümölcsöző együttműködését a magyar hatóságokkal és intézményekkel, köztük a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) és a Magyar Bankszövetséggel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!