EBRD: rekordot döntöttek a működési térségnek nyújtott tavalyi finanszírozások

Gazdaság, 2018.01.17

Rekordösszegű finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságoknak tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai kimutatásában közölte azt is, hogy 2017-ben 43 százalék volt a zöld programok támogatási részaránya a teljes finanszírozási összegen belül.

Az EBRD még a párizsi klímaegyezmény előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig 40 százalékra emeli az ilyen jellegű fejlesztési finanszírozások arányát folyósításain belül, így ezt a célt a tervezettnél három évvel korábban elérte, sőt túlteljesítette.

Zöld programokra az EBRD tavaly 4,1 milliárd eurót fordított az egy évvel korábbi 2,8 milliárd euró után.

A szerdai beszámoló szerint az EBRD 2017-ben összesen 9,7 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének; ez éves rekord. A bank egy évvel korábban 9,4 milliárd, két éve 8,85 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az EBRD hangsúlyozta, hogy 2017 volt a negyedik olyan év egymás után, amelyben növelte tevékenységi országcsoportjának támogatását.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordra emelkedett: a bank tavaly 412 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 378 után.

Az EBRD-nél az MTI érdeklődésére elmondták, hogy a bank Magyarországnak tavaly öt finanszírozási programra 118 millió eurót folyósított. Egy évvel korábban két magyarországi program 127 millió euró EBRD-finanszírozásban részesült.

Az EBRD illetékesei elmondták azt is, hogy Magyarország a bank megalakulása óta összesen 3,014 milliárd eurót kapott a pénzintézettől 178 különböző programra.

Az EBRD közölte, hogy várakozása szerint 2017-ről "ismét erőteljes profitot" jelenthet, amint a tavalyi gazdálkodásról szóló beszámoló elkészül.

Az EBRD a Nők az üzleti életben címmel meghirdetett támogatási programja keretében tovább növelte a női vezetők irányította cégek finanszírozását. A szerdai beszámoló szerint e program már 35 ezer női vállalkozóhoz ért el, és az ő vállalkozásaikhoz az EBRD - 17 ország 30 pénzügyi társintézményének bevonásával - eddig összesen 400 millió euró finanszírozást nyújtott.

A bank 300 millió eurós keretet nyitott a közép- és kelet-európai bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei (NPL) okozta problémák mérséklésére.

A keretet az EBRD novemberben nyitotta meg. Akkori tájékoztatása szerint a keret lehetővé teszi egyebek mellett, hogy az EBRD NPL-portfoliókban eszközöljön befektetéseket, illetve hitelkonstrukciókkal láthasson el társbefektetőket NPL-portfoliók felvásárlásához.

Az EBRD a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli az NPL-állomány alakulását. A probléma kezeléséhez összeállított 300 millió eurós keret novemberi indulásához fűzött féléves összesítésében a bank kimutatta, hogy a régióban a tavalyi év elejével zárult tizenkét hónapban 18,1 százalékkal, 10,2 milliárd euróval 46,5 milliárd euróra csökkent a rossz kinnlevőségek összege.

Ez a vizsgált térség hazai össztermékének (GDP) 3,8 százalékával, a bruttó kinnlevőség-állomány 6,2 százalékával volt egyenlő.

Az EBRD e jelentésekben mindig a tizenkét hónappal korábbi állapotot méri fel, hogy a térség minél több országából végleges adatokat gyűjthessen.

Az EBRD felmérése szerint a nem teljesítő hitelek arányának térségi szintű csökkenésében négy gazdaság játszotta a főszerepet: Magyarország, Románia, Szlovénia és Horvátország. A bank kimutatása szerint a vizsgált tizenkét hónapban Magyarországon 31,9 százalékkal, Romániában 33 százalékkal, Szlovéniában 51,5 százalékkal, Horvátországban 20,3 százalékkal csökkent a nem teljesítő banki követelések összege.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!