EBRD: tovább csökkentek a közép- és kelet-európai bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

Gazdaság, 2017.11.29

Tovább csökkent a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege - közölte szerdán Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A bank kimutatása szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent problémás követelésállomány.

A feltörekvő európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított EBRD a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli az NPL-állomány alakulását. Szerdán kiadott friss féléves összesítésében a bank kimutatta, hogy a régióban az idei év elejével zárult tizenkét hónapban 18,1 százalékkal, 10,2 milliárd euróval 46,5 milliárd euróra csökkent a rossz kinnlevőségek összege. Ez a vizsgált térség hazai össztermékének (GDP) 3,8 százalékával, a bruttó kinnlevőség-állomány 6,2 százalékával volt egyenlő.

Az EBRD e jelentésekben mindig a tizenkét hónappal korábbi állapotot méri fel, hogy a térség minél több országából végleges adatokat gyűjthessen.

A szerdán ismertetett friss EBRD-jelentés kiemeli, hogy a vizsgált időszakban a közép- és kelet-európai régió két országának, Magyarországnak és Romániának sikerült 10 százalék alá csökkentenie szektorszintű NPL-rátáját, és a térség egyik gazdaságában sem volt már 20 százalék feletti rosszhitel-ráta.

A magyar bankszektor kinnlevőségi mutatóinak javulására más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő már tavaly stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását, és ehhez fűzött indoklásában szintén a nem teljesítő kinnlevőségek arányának szektorszintű csökkenését emelte ki.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's idén augusztusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar államadósság befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" osztályzatának kilátását, és indoklásában kiemelte: véleménye szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javítja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját.

Az EBRD szerdán ismertetett új felmérése szerint a nem teljesítő hitelek arányának térségi szintű csökkenésében négy gazdaság játszotta a főszerepet: Magyarország, Románia, Szlovénia és Horvátország. A bank kimutatása szerint a vizsgált tizenkét hónapban Magyarországon 31,9 százalékkal, Romániában 33 százalékkal, Szlovéniában 51,5 százalékkal, Horvátországban 20,3 százalékkal csökkent a nem teljesítő banki követelések összege.

Az EBRD szerdán Londonban bejelentette azt is, hogy 300 millió eurós keretet hoz létre az egyes működési országaiban még mindig makacsul magas nem teljesítő hitelráták problémájának megoldását célzó erőfeszítések támogatására.

A bank szerint a vizsgált 17 ország közül hatban még mindig meghaladta a 10 százalékot a nem teljesítő banki követelések aránya a bruttó kinnlevőség-állományon belül.

A keret a tájékoztatás szerint lehetővé teszi egyebek mellett, hogy az EBRD NPL-portfoliókban eszközöljön befektetéseket, illetve hitelkonstrukciókkal láthasson el társbefektetőket NPL-portfoliók felvásárlásához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!