Egymilliárd euró körüli nettó eredményt vár a tavalyi évről az EBRD

Gazdaság, 2017.03.06

Egymilliárd euró körüli nettó eredményt vár a tavalyi évről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD londoni székhelyén hétfőn közzétett előrejelzés hangsúlyozza: a 2016-ra várt nettó eredmény csaknem a kétszerese lesz az elmúlt tíz évben elért éves eredmények 534 millió eurós átlagának, és hozzávetőleg 25 százalékkal haladja meg a 2015-ről jelentett 802 millió eurós nettó eredményt.

Simor András, a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott bank alelnöke, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke - aki az EBRD pénzügyi és működési igazgatói tisztséget is betölti - az előrejelzéshez fűzött kommentárjában kiemelte: az erőteljes pénzügyi teljesítmények révén az EBRD a következő években is folytathatja nagy értékű befektetéseit.

Az EBRD közölte, hogy tavaly az előző évben beállított rekorddal azonos összeget, 9,4 milliárd eurót folyósított működési országainak, összesen 378 programra.

A bank kinnlevőség-állományán belül a nem teljesítő követelések aránya 5,5 százalékra csökkent 2016 végéig az egy évvel korábban mért 5,9 százalékról.

A hétfői beszámoló hangsúlyozza, hogy az EBRD-t mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's - a lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" osztályzattal és stabil kilátással tartja nyilván.

Az EBRD kiemelte azt is, hogy tavaly 93 befektetést hajtott végre működési országainak saját valutájában az egy évvel korábbi 80 ilyen tranzakció után.

Magyarországon a bank már az idén is bejelentett egy ilyen befektetést: a múlt héten közölte, hogy három évre szóló program keretében az OTP Jelzálogbank forintban kibocsátott fedezett kötvényeiből vásárol 40 milliárd forintig terjedő értékben.

A tranzakció a bank szerint a helyi tőke- és devizapiac fejlesztését, a magyar pénzügyi szektor ellenállóképességének erősítését szolgálja.

A befektetés céljai között szerepel emellett a magyar fedezettkötvény-piac élénkítése, és az EBRD támogatni kívánja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvését is a bankrendszer pénzügyimérleg-szerkezetének és a magyarországi jelzálog-finanszírozás környezetének javítására.

Az EBRD 4 milliárd forintért már vásárolt is "Baa1" hitelminősítői besorolású fedezett kötvényt a Budapesti Értéktőzsdén.

A fedezett kötvények Nyugat-Európában bevett hosszú távú finanszírozási forrásként szolgálnak, de az EBRD tevékenységi területén még mindig újdonságnak számítanak, ugyanakkor különösen fontos szerepük lehet a térségi bankrendszerek stabilitásában - állt az EBRD indoklásában.

Az EBRD az alakulása óta eltelt több mint negyedszázadban 175 magyarországi fejlesztési programra összesen 2,9 milliárd eurót folyósított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!