Egyre nő az Európai Unióba irányuló cseh export

Gazdaság, 2018.08.15

Egyre emelkedik az Európai Unióba irányuló cseh kivitel, az idei első fél évben éves összehasonlításban több mint fél százalékkal nőtt az uniós export, részesedése a teljes cseh exportból 84,2 százalékot tett ki - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. Néhány éve, 2012-ben és 2013-ban ez a részesedés még 81 százalékos volt.

Az egész cseh kivitel az idei első hat hónapban csak 0,2 százalékkal emelkedett és 2,15 ezer milliárd koronát tett ki.

Mindez ellentétben van a 2012-ben elfogadott cseh kiviteli stratégiával, amely célul tűzte ki, hogy 2020-ig csökkenteni kell az EU-ba irányuló cseh export részesedését a cseh kivitel egészében - jegyezte meg a statisztikai hivatal.

Az idei első fél évben az unión kívüli országokba irányuló cseh export 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül Ázsiába kilenc százalékkal, Észak-Amerikába pedig 2,3 százalékkal mérséklődött a kivitel.

Nőtt viszont az Észak-Afrikába irányuló kivitel, legnagyobb mértékben, 89 százalékkal Algériába, értéke elérte a 2,19 milliárd koronát. Több mint 30 százalékkal emelkedett az Írországba, Fehéroroszországba, Egyiptomba és Szingapúrba irányuló cseh export.

A cseh Gazdasági Kamara szerint szükséges lenne a kivitel diverzifikációjára, mert az EU-tól való túlságos függőség a jövőben komoly problémákat okozhat, s az EU bármiféle gazdasági problémáit Csehország is megérzi. "Sajnálatos, hogy a kivitel diverzifikációja csak papíron létezik, a gyakorlatban nem" - jelentette ki Miroslav Diro, a Gazdasági Kamara szóvivője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!