Egyre többet költenek szerencsejátékokra a csehek

Gazdaság, 2015.01.26

Egyre több pénzt költenek szerencsejátékokra a csehek.

A tavaly elköltött összeg, 5,6 milliárd korona (61,56 milliárd forint), mintegy hét százalékkal több, mint 2013-ban volt. Az összeg nagyobb, mint a gazdasági válság előtti utolsó évben, 2008-ban volt - közölte az Euro című cseh gazdasági hetilap legújabb, hétfőn megjelent számában.

Az érdeklődés alapvetően a magyar Lottónak megfelelő, és több mint félévszázados hagyományokkal rendelkező Sportka iránt növekszik. Tavaly a Sportkára 5,31 milliárd koronát költöttek el a csehek, három százalékkal többet, mint 2013-ban.

"Az érdeklődés növekedésének fő oka, hogy a Sportkában tavaly tavasszal emelkedett az egymilliónál magasabb összegű nyereségek száma. Ugyanakkor növekedett azon terminálok száma is, ahol meg lehet tenni a számokat" - jelentette ki Václav Friedmann a Sportkát működtető Sazka részvénytársaság szóvivője.

Az állami kézben lévő Sazka messze a legnagyobb szerencsejáték társaság Csehországban. A magánkézben lévő szerencsejátékos cégek forgalma a Sazkához képest elenyésző.

A Sazka tavaly ősszel elindította az Eurojackpot nevű nemzetközi szerencsejátékot is, amelyre az első három hónap alatt a csehek több mint 750 millió koronát költöttek.

Egy magáncég által üzemeltetett Fortuna Loto tavalyi forgalma kétharmaddal visszaesett és 27 millió koronát tett ki. A Fortuna két másik szerencsejátékát a cég érdeklődés hiányában az utóbbi két évben megszüntette.

A cseh szerencsejáték piacon több kisebb játék is van, ezek forgalma ugyan aránylag alacsony, de folyamatosan növekszik. Tavaly az összforgalom 350 millió koronát tett ki, ami éves összehasonlításban tízszázalékos növekedés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!