Egyszerűsített vámkezelési engedélyt kapott a Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft.

Gazdaság, 2017.12.12

A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. teljesítette azokat az uniós vámjogszabályi feltételeket, amelyek a vámügyi egyszerűsítéseket magában foglaló engedélyezett gazdálkodói (AEOC) státusz eléréséhez szükségesek, így a vámügyek intézése alkalmával számos kedvezményben részesül - jelentették be az adóhatóság és a cég képviselői sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a közösségi vámkódex értelmében a tanúsítvánnyal rendelkező cégeknek nem kell befizetni az importáfát, hanem önadózással teljesíthetik azt. A Huawei az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) bejelentést egyszerűsítetten teheti meg - tette hozzá.

Jelenleg Magyarországon 365 cég rendelkezik ilyen engedéllyel, a Huawei cégcsoporton belül a Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. kapta meg az első AEOC státuszt. Molnár Tamás reményét fejezte ki, hogy az engedélyezett gazdálkodói státusszal rendelkező vállalatok száma bővülni fog.

Molnár Tamás elmondta, a Huawei az európai vámkezelésének több mint 90 százalékát Magyarországon végzi, ami azért fontos, mivel az európai uniót illető vámbevételek 20 százaléka a vámkezelést végző országban, ez esetben a magyar költségvetésben marad. Közölte: a NAV már teljesítette az idei évre előírt vámbevételeket, ami az év végére 8-10 százalékkal magasabb lehet a tavalyinál, közel 11,8 milliárd forint. A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. Magyarország infokommunikációs gazdasági területének egyik fontos szereplőjeként már több mint tíz éve megbízható partnere a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak, importőrként és exportőrként egyaránt - mondta a helyettes államtitkár.

Helen Guo, a Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. pénzügyi igazgatója azt emelte ki, hogy az engedélyezett gazdálkodó tanúsítvány az EU-ban és Magyarországon egyaránt adminisztratív és pénzügyi előnyöket is jelent a cégnek. Minden üzleti érdeken felül áll, hogy a magyar és az uniós jogszabályoknak megfelelően működjenek - hangsúlyozta. A Huaweinek 26 leányvállalata van Európában, közöttük több elindította már az AEO-státusz iránti kérelmét, de a magyar képviselet az első, amelyik már meg is kapta - mondta.

Ismertette: a Huawei 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon, és azóta itt hozták létre a kínai infokommunikációs és távközlési berendezéseket és szolgáltatásokat kínáló multinacionális vállalat legnagyobb ellátó központját. A Huawei részére az Európai Unión kívüli nyersanyagok és félkész áruk érkeznek Kínából Magyarországra, és a kész termékeket több mint 50 országba gyártják és szállítják ki Magyarországról. A Huawei az ország TOP 500 kiemelt adózójává, valamint megbízható adófizetői státuszúvá is vált, és Magyarország 5 legnagyobb importőre közé tartozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!