Elemzők: érdemi javulást mutat a külkereskedelem júniusi teljesítménye

Gazdaság, 2020.08.07

Érdemi javulást mutat a külkereskedelem júniusi teljesítménye, a következő hónapokban az export visszaesése mérséklődhet - vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb külkereskedelmi statisztikáját kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett első becslése szerint júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót. A koronavírus okozta járvány közvetlen negatív hatásainak lecsengésével összhangban az euróban számított termék-külkereskedelmi forgalom mindkét irányában mérsékeltebb visszaesést mértek júniusban, mint április-májusban.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint érdemben javul a külkereskedelem. Júniusban az ipari termelés visszaesésének enyhülésével összhangban 3,1 százalékkal csökkent a kivitel euró értéke, ami már meredek javulást mutat az áprilisi 37,2 százalékos és májusi 28,6 százalékos zuhanáshoz képest, míg a behozatal euró értéke 5,7 százalékkal csökkent az előző havi 24,5 százalékos visszaeséshez képest. Az import visszaesésének mértéke így kissé meghaladta az exportét, ami a cserearányok javulására utal, míg az importot ez előző hónapokban a kormány egészségügyi védőfelszerelés-, valamint eszközbeszerzései is növelték - vélekedett.

Suppan Gergely szerint a következő hónapokban az ipar és az autógyárak újraindulása miatt az export visszaesése érdemben mérséklődhet, az év második felében pedig talán már növekedést is mutathat, ez azonban döntő mértékben attól függ, hogy lesz-e második hulláma a járványnak, illetve, hogy milyen gyorsan áll talpra a külső kereslet. Alapforgatókönyvük alapján azzal számolnak, hogy a jelenlegi védekezési eszközökkel és gyakorlatokkal a járvány terjedése lassítható, az egészségügy felkészültsége jóval magasabb szinten áll, az őszi hónapokra több ígéretes gyógyszer, illetve terápiás kezelés is elérhető lesz. A jövő év elejére pedig már az oltóanyag is elkészülhet, így a tavaszihoz hasonló lezárások már nem lesznek az elemző szerint. A magyar gazdaság újraindulása pedig a belső kereslet feltételeit is javítja, így az import visszaesése is mérséklődik. Idén 4,4-4,7 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet, jövőre azonban az alacsony bázis miatt érdemben növekedhet - írta.

A Takarékbank elemzése szerint mivel a második negyedévben 1134 millió euróval csökkent a külkereskedelmi többlet, ez érdemben rontotta a GDP-t, így a második negyedévben 10,4 százalékos visszaesést várnak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is látható javulást mutat a külkereskedelem júniusban az április-májusi rossz adatok után. Szavai szerint látható, hogy "kinyitottak a gazdaságok, elkezdtek az országok kereskedni". A forgalom ugyanakkor elmaradt a tavalyitól: idén az export 3 százalékkal, illetve az import 6 százalékkal volt kevesebb az előző évhez képest. Kitért arra is, hogy tavaly ugyanebben a hónapban egyedi hatások miatt - az autóiparban átmeneti leállások voltak - az import nagyobb visszaesést mutatott az exportnál. Az egyenleg a tavalyi gyenge export miatt is jobban tudott javulni.

Jelezte: az első fél évben az egyenleg nagyjából 30 százalékkal marad el a tavalyihoz képest, ami egyben azt jelenti, hogy a külkereskedelem nem tudja érdemben támogatni a gazdaság növekedését idén.

Valósabb képet ősszel lehet majd látni a gazdaság teljesítményéről, a jelenlegi folyamatok alapján a tavalyi szintek alatt lesz a külkereskedelmi többlet az ING elemzője szerint.

A külkereskedelem, az ipar, a kiskereskedelem, és a turizmus eddig közzétett statisztikái alapján a GDP második negyedévi visszaesése 10,5 százalék körüli lehet a bank becslései szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-nek "jó adatnak" nevezte a legfrissebb statisztikát, ami visszapattanást mutat az előző hónapokhoz képest. Kitért arra: a bázishatás is szerepet játszott abban, hogy javult a külkereskedelmi mérleg egyenlege. Az újranyitás után még van visszaesés, ezért az elemző kérdésnek nevezte, hogy tud-e tovább javulni a következő hónapokban a külkereskedelem teljesítménye. Hozzátette: az exportpiacok továbbra is gyengélkednek, emiatt a kivitel gyengébben teljesíthet majd idén. Hozzátette: a következő fél évben emelkedhet ugyan a mérleg többlete, viszont az eddigi veszteséget várhatóan nem tudja ledolgozni év végéig.

Németh Dávid az év hátralévő részében meghatározó kockázatok közé sorolta, hogy járványhelyzet alakulása bizonytalan, ahogy a második hullám bekövetkezése is, valamint a külföldi piacok teljesítményét sem lehet kiszámítani. Közölte: 10 százalék körüli visszaesést várnak a jövő héten megjelenő GDP-adatban a K&H bank elemzői.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!