Elemzők: a jegybank optimizmusát tükrözi az nhp-keret felemelése

Gazdaság, 2014.09.02

Üzenetértékű és a jegybank optimizmusát tükrözi a növekedési hitelprogram (nhp) második szakasza keretösszegének felemelése  Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint, Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője pedig úgy vélte, hogy technikai jellegű a lépés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden jelentette be, hogy az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra növeli az nhp második szakaszának keretösszegét.

Török Zoltán kedden az MTI-nek elmondta: mivel a jegybank a tavaly úgy indította az nhp második szakaszát, hogy az 500 milliárd forintos keretösszeg szükség esetén 2000 milliárd forintig emelhető, ezért a mostani lépés inkább technikainak tekinthető. A szakértő hozzáfűzte, hogy bár a második szakaszban lassan, akadozva indult a hitellehívás, mostanra beindult a hitelezés.

A Raiffeisen elemzője egyetértett az MNB azon érvelésével, amely szerint egyrészt azért számít a hiteligénylések növekedésére, mert az utolsó negyedévben várható az európai uniós pályázatok kiírása, így nőhet a kereslet az európai uniós támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek iránt. Másrészt a növekedést valószínűsíti az is, hogy a hitelintézetek az utolsó negyedévre időzítették a program keretében történő hitelkiváltásokat.

Török Bálint azt emelte ki, hogy jelzésértékű és a jegybank optimizmusát tükrözi az emelés. Kifejtette: az MNB vélhetően úgy látja, szükség lehet a megemelt összegre, egyben azt üzeni, hogy a hitelkínálat oldaláról semmilyen korlátja nincs a hitelezés bővülésének. A szakértő ugyanakkor kérdéses, hogy teljesen kitöltik-e a rendelkezésre álló 1000 milliárdos keretet, tekintettel arra, hogy a második szakaszban eleinte rendelkezésre álló 500 milliárd forintból is még csak körülbelül 340 milliárdot kötöttek le.

A Buda-Cash szakértője hozzátette: úgy tűnik idő kellett, míg mindenki rájött, hogy ez egy valóban kedvezményes hitellehetőség.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ha a kamatszint emelkedni kezd, akkor ezek a hitelek a jegybanknak is költségekkel járnak. Az emelés ugyanakkor azt sejteti - és ezt a monetáris politika is alátámasztja - , hogy a jegybank nem számol a kamatszint "elszállásával" a következő időszakban, vagy pedig úgy véli, hogy a hitelezés bővülésével járó pozitív hatások felülmúlják a kamatemelkedéssel járó többletköltségeket - fejtette ki Török Bálint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!