Elemzők: az építőipari idén 20 százalékkal bővülhet

Gazdaság, 2018.03.14

Az építőipari termelés idén 20 százalékkal bővülhet, az adatokat ugyanakkor befolyásolhatja a tavalyi magas bázis - közölték az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott adataira reagálva.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének kommentárja szerint az építőipari termelés januárban mért 43,2 százalékos emelkedése azt jelzi, hogy nagy lendülettel rajtolt az építőipar. A kimagasló növekedésben szerepe lehetett az enyhe januári időjárásnak is, amely kedvezett az építkezéseknek - tette hozzá.

Az elemző megjegyezte, hogy az épületek építésénél, ahol 48,4 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest, a lakásfejlesztések is hozzájárultak a növekedéshez.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kommentárjában arról számolt be, hogy az épületek építésénél mért emelkedés azt jelzi, hogy egyre jelentősebb volument képviselnek a piaci alapú lakásátadások a termelésben.

Hozzátette, az épületeknél kiugróan magas, 199 milliárd forintért kötöttek új szerződést a hónapban, így a szerződések állománya 465 milliárd forint volt, ami 23 százalékos éves növekedés. Az egyéb építmények (infrastruktúra, út, vasút) kategóriában pedig 75 milliárd forint értékű új szerződést írtak alá - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!