Elemzők: az év további részében is folytatódhat az építőipari termelés emelkedése

Gazdaság, 2017.04.13

Az év további hónapjaiban is folytatódhat az építőipari termelés emelkedése, részben a tavalyi alacsony bázis miatt, részben pedig azért, mert az év első két hónapjában közel 17 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye - közölték a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva csütörtökön az MTI által megkérdezett elemzők.

A KSH jelentése szerint az építőipar termelése februárban 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a januári - szintén alacsony bázisra támaszkodó - 18,5 százalékos növekedés után.

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában kifejtette: ha márciusban is az év első két hónapjához hasonló nagyságban emelkedik az építőipar teljesítménye akkor az ágazat 0,3 százalékponttal járulhat hozzá az első negyedéves GDP-bővüléshez.

Hozzátette: az építőipar forintban mért termelési értéke az év első két hónapjában 195 milliárd forint volt, szemben a tavalyi 160 milliárd forinttal.

Az elemző szerint a rendelésállomány és a termelés felfutásában már most és a következő hónapokban is szerepet játszanak az európai uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a tervezett építkezések késleltetve, 9-12 hónap múlva lesznek láthatók a valós termelési adatokban.

Németh Dávid közölte: a kilátások alapján az építőipar növekedése az idén megközelítheti a 20 százalékot.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke elmondta: az építőipari vállalkozások teljes szerződésállománya február végén 117 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ez pedig azt vetíti előre, hogy 2017-ben minden hónapban lényegesen magasabb lesz az építőipar teljesítménye 2016-hoz képest.

A szövetség elnöke szerint idén 15-20 százalékkal bővül majd az ágazat.

Koji László kiemelte: az építőipar rendkívüli módon függ az uniós forrásoktól, az ágazat teljesítményét azonban a lakossági megrendelések is nagyban befolyásolják. Jelenleg mintegy 20 ezer új lakóingatlan kivitelezése van folyamatban, ezekből idén akár 12-15 ezer is elkészülhet - mondta.

Koji László közölte: mindezeknek a pozitív folyamatoknak köszönhetően a következő 2-3 évben az építőipar szinte biztosan felszálló ágban lesz.

Az ágazatot sújtó munkaerőhiányról elmondta: a probléma megoldása érdekében az ÉVOSZ már tárgyal a kormánnyal, mert a szövetség szerint indítani kellene egy építőipari foglalkoztatási képzési programot, ahol rövid elméleti és gyakorlati képzést adnának a betanított munkásoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!