Elemzők: elérheti a 9,5 milliárd eurót a külkereskedelem többlete idén

Gazdaság, 2017.08.08

Elérheti a 9,5 milliárd eurót idén a külkereskedelem többlete, így kevéssel elmaradhat a tavalyi 9,935 milliárd eurós eredménytől az MTI-nek kedden nyilatkozó szakértők szerint.

A KSH kedd reggel közölte, hogy júniusban a kivitel 4,5 százalékkal, a behozatal 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az aktívum 97 millió euróval 1,060 milliárd euróra csökkent. Az első fél évben 9,9 százalékkal nőtt az export és 11,3 százalékkal az import euróban számolt értéke a múlt év azonos időszakához képest, a kereskedelmi mérleg többlete 41 millió eurós csökkenéssel 5,377 milliárd euró volt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kiemelte, hogy az 1,060 milliárd eurós többlet meghaladta a várakozásokat, a 9,5 milliárd euróra becsülhető éves többlet pedig a várakozásoknál kisebb mértékű csökkenést jelent. Hozzátette, hogy a belső kereslet élénkülésének, a fogyasztás gyorsulásának és a beruházások robosztus emelkedésének importnövelő hatását ellensúlyozza a külső kereslet és a növekvő exportkapacitás, az olajárak visszaesése pedig a vártnál kisebb mértékben rontja a cserearányokat. Várakozása szerint 2018-ban az új autóipari kapacitásoknak köszönhetően jelentősen bővülhet a kivitel, így a tartósan élénk belső kereslet ellenére sem számít további jelentősebb csökkenésre a külkereskedelmi többletben. Az elemző úgy véli, hogy a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy az erősödő belső kereslet nagymértékben import-intenzív, az import növekedési üteme ezért haladta meg júniusban az export emelkedését. Hozzátette, hogy a tavalyhoz képest emelkedő behozatal miatt csökkenhet idén a külkereskedelmi többlet 9-9,5 milliárd euróra, de annak összegét az európai konjunktúra alakulása is befolyásolhatja még az év hátralevő részében. (GRAFIKA)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!