Élénkült a feldolgozóipar aktivitása az euróövezetben

Gazdaság, 2017.11.02

Hat és fél éve a legnagyobb lendülettel növekedett októberben az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye - mutatja a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett felmérése.

Az IHS Markit által számított euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a végleges adatok szerint 58,5 pontra emelkedett a szeptemberi 58,1 pontról és az augusztusi 57,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Változatlanul jó a hangulat az euróövezet két legnagyobb gazdaságának gyáriparában is.

A német feldolgozóipar októberben is tartotta hat és fél éves növekedési rekordját, a feldolgozóipari BMI a szeptemberi 60,6 ponton maradt, jelezve, hogy a gazdasági teljesítmény mintegy 20 százalékát adó gyáripar a negyedik negyedévben is jelentősen hozzá fog járulni a GDP növekedéséhez. Csaknem hét éve nem látott ütemben emelkedett az új munkahelyek száma, és a vállalatok növelik kapacitásaikat az emelkedő belső és külső kereslet kielégítésére.

Franciaországban is stabil a feldolgozóipar bővülése, a BMI nem változott a szeptemberi 56,1 ponthoz képest, ami szintén hat és fél éves csúcs.

Legfeljebb az adhat okot némi aggodalomra, hogy az export növekedési üteme hét hónapos mélypontra süllyedt - mondta Alex Gill, az IHS Markit közgazdásza. A szolid bel- és külföldi keresletnek köszönhetően azonban az ágazat erős átfogó növekedése fennmarad az év végéig - tette hozzá.

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában, Olaszországban élénkült a feldolgozóipar aktivitása, a BMI októberben 57,8 pontra ment föl az előző havi 56,3 pontról. Ez 2011 februárja óta a legmagasabb érték, és jóval meghaladja az elemzők által várt 56,5 pontot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!